Károly herceg Földnélküli János nyomába lép
Károly herceg Földnélküli János nyomába lép

Akik ismerősek az angol történelemben, biztosan tudják, hogy a 13. században Földnélküli János király által kiadott Magna Carta az angol alkotmányfejlődés egyik legfontosabb állomása. Az okirat nyomán a brit trónörökös, Károly herceg a 21. század legfontosabb kihívására reagálva megjelentette a Terra Cartát.

A Terra Carta keretében Károly herceg arra ösztönzi a vállalkozásokat, hogy fektessenek be a bolygó és az emberek egészségébe, azáltal hogy egy számos nemzetközi intézmény által támogatott fenntartható pénzügyi chartát támogatnak.

A Terra Carta arra buzdítja aláíróit, hogy 2030-ra csaknem 100 fenntarthatósági intézkedésben állapodjanak meg. A szándéknyilatkozatban az önkéntes kötelezettségvállalások közé tartozik az éghajlattal, a biológiai sokféleséggel és az elsivatagosodással kapcsolatos nemzetközi megállapodások támogatása, illetve a a beruházások és a pénzmozgások az alacsony üvegházhatású gázkibocsátással való összeegyeztetése.

A párizsi One Planet csúcstalálkozó előtt hétfőn elindított okirat másik fontos célja, hogy a természetbe irányuló befektetéshez forrást gyűjsön, példának állítva Natural Capital Investment Alliance-t, amely 2022-re 10 milliárd dollár előteremtését tűzte ki.

Arra kérem a vezetőket minden ágazatból és a világ minden tájáról, hogy sürgősen támogassák a Terra Cartát annak érdekében, hogy a jólét összhangba kerüljön a természettel, az emberekkel és a bolygóval az elkövetkező évtizedben. Arra buzdítanám az ipari és a pénzügyi részt vevőket, hogy gyakorlati vezető szerepet játszanak ebben a közös projektben, mivel csak ők képesek mozgósítani a globális gazdaságunk átalakításához szükséges innovációt és erőforrásokat.

mondta Károly herceg a konferencián.

A Terra Carta elindítását támogató vállalatok közé tartozik többek között a BlackRock, a Bank of America és a HSBC is. Bár akadnak olyan aláírók is, akik nagy befektetők vagy finanszírozók a fosszilis tüzelőanyag-ipar és a biológiai sokféleség csökkenéséhez kapcsolódó ágazatokban, a kötelezettségvállalásuk azt jelzi, hogy szándékukban áll áttérni az alacsony szén-dioxid-kibocsátású jövőre, amely a biológiai sokféleség helyreállítását is segíti.

(Guardian)

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon