Képtelenség annyiszor újraépíteni az otthonokat, ahányszor az extrém időjárás lerombolja őket
Képtelenség annyiszor újraépíteni az otthonokat, ahányszor az extrém időjárás lerombolja őket

A fejlődő országok lakói elsősorban gazdasági sebezhetőségük okán, sokkal nagyobb mértékben vannak kitéve a klímaváltozás káros hatásainak és közülük egyre többen kényszerülnek arra, hogy végleg elhagyják egykori otthonaikat.

A Guardian cikke bangladesi emberek történetén keresztül mutatja be azt a folyamatot, miképp lehetetlenítik el a klímaváltozás okozta extrém időjárási események a vidéki életet a fejlődő országokban, és terelik őket a nagyvárosok nyomnegyedei felé.

Minden alkalommal évek munkája, míg újra visszatérhet az életünk a normális medrébe, aztán jön egy újabb természeti katasztrófa. Erről szól az életünk. Nem lennének ilyen problémáink ha a gát elég erős lenne.

-mondja Abdus Sattar Gazi, aki Kurikahunia falujában élt

Az extrém időjárási események hatásának tompításában elsősorban infrastrukturális fejlesztések segíthetnének, azonban ezekre a legtöbb helyen nem jut elég pénz. Ahol vannak védművek, ott is általában elégtelenek a nagyobb árvizek kivédésére.

Fotó – UN News

Az is nagy gond, hogy az időjárás okozta katasztrófák egyre gyakoribb volta teljesen kimeríti a vidéki lakosságot, akik számára a helyreállítás egyre nehezebbé válik. Májusban az Amphan névre keresztelt trópusi ciklon hatalmas pusztítást vitt végbe. Azóta azonban több mint fél év telt el, és számos falut még máig sem építettek újjá az ország déli régiójában. A vihar pusztításai 220 ezer otthont romboltak le, míg közel fél millió ember vált hajléktalanná.

A dél-ázsiai ország alacsonyabban fekvő part menti részein a klímaváltozás és a tengerszint emelkedése lassan ellehetetleníti az ott élő halászok és farmerek megélhetését, így ha csak a kormány és a nemzetközi közösség nem segít, arra kényszerülnek majd, hogy végleg elhagyják otthonaikat.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

Borítókép: indiatimes.com

search icon