Kerékpárral a jövőért

Kerékpárral a jövőért
Kerékpárral a jövőért

A Magyar Kerékpárosklub is egyike annak a több mint 60 szervezetnek, akik az Európai Kerékpáros Szövetség vezetésével nyílt levélben szólítják fel a Glasgowban megrendezésre kerülő COP26 konferencián részt vevő kormányokat, hogy kötelezzék el magukat a kerékpározás ösztönzése mellett.

A világnak sokkal több mindennapi kerékpárosra van szüksége, ha le akarjuk küzdeni az éghajlatváltozást. A közlekedés és áruszállítás CO₂-kibocsátása folyamatosan növekszik. Ugyanakkor a zéró kibocsátású személygépkocsikra és teherautókra való átállás évtizedekig tart, és nem oldja meg az olyan egyéb problémákat, mint a közlekedési torlódások és a mozgásszegény életmód.

A kerékpározás jelenti az emberiség egyik legnagyobb reményét a szén-dioxid-mentes jövőre. A kerékpár használata zéró kibocsátással és messzemenő pozitív társadalmi hatásokkal jár, és – ami a legfontosabb – olyan technológia, amely már ma is széles körben elérhető. Sürgősen ki kell használnunk a kerékpározás által kínált megoldásokat, és radikálisan növelnünk kell a használatát.

A nyílt levél aláírói felszólítják a COP26-on részt vevő kormányokat és vezetőket, hogy vállaljanak kötelezettséget a kerékpározás részarányának jelentős növelésére hazájukban. Egyúttal közösen kötelezzék el magukat, hogy növelik a kerékpározás részarányát globális viszonylatban is.

A Magyar Kerékpárosklub szerint – bár zajlanak kerékpáros fejlesztések – nem látszik, hogy a Magyarországra vonatkozó kibocsátás-csökkentési célok elérésében milyen szerepet kap a kerékpározás. Pedig az előnyei hazánkban is gyorsan és költséghatékonyan kiaknázhatóak lehetnének, hiszen a lakosság 75%-a számára elérhető eszköz, és a többség szívesen kerékpározna, ha javulnának a feltételei.

Henk Swarttouw, az Európai Kerékpáros Szövetség és a Kerékpáros Világszövetség elnöke szerint: „A kerékpározásnak a globális, nemzeti és helyi stratégiák alapkövének kell lennie a zéró szén-dioxid-kibocsátási célok eléréséhez. A COP26-on a kormányoknak el kell kötelezniük magukat arra, hogy mindenhol biztosítják a biztonságos területet a kerékpáros közlekedéshez, valamint megoldják a szükséges finanszírozást és létrehozzák a jogszabályokat.

Forrás (Magyar Kerékpárosklub)

search icon