Kertészkednél? Itt a másodvetés ideje!
Kertészkednél? Itt a másodvetés ideje!

Még most sem vagyunk elkésve a másodvetéssel, a korai termények betakarítása után ráadásul sok hely fel is szabadulhatott a kiskertben, így túlzottan nagy munkát nem is jelent!

Érdemes a korábbi termények maradványait minél alaposabban eltávolítani a földből, némileg fellazítani azt, valamit lehetőség szerint trágyával vagy komposzttal javítani a talaj tápanyagtartalmát. Ezután akár palántát is kiültethetünk, akár magot is vethetünk, a meleg, napos idő kedvez a növényeknek, az első időben azonban a locsolás is nagyon fontos.

Megyeri Szabolcs kertésznek a 24.hu-n megjelent írása alapján ajánlható másodveteményként a zöldbab, a vöröskáposzta, a karalábé és a karfiol is, de a rövid tenyészidejű uborkával és sárgarépával is lehet próbálkozni. Akinek van türelme őszig várni a szürettel, az a hosszú tenyészidejű póréhagymával és bimbóskellel is megpróbálkozhat.

Ha viszont a tavaszi veteményezés után már nincs kedvünk, erőnk vagy időnk a nyári kertészkedésre, akkor megpróbálkozhatunk egynyári virágok ültetésével, esetleg vadvirágos magkeverék kihelyezésével, amely dekorációnak sem utolsó.

A kertész ajánlása szerint ha egy területtel idén már nem szeretnénk foglalkozni, de a jövőben ismét művelésbe vonnánk, úgy érdemes a gyomosodás meggátolása miatt geotextillel lefedni, melyre mulcsot halmozva, egy-egy díszesebb cserepes növényt helyezve esztétikailag is elfogadható eredményt érhetünk el. A területet aztán a következő szezonban pillanatok alatt vissza lehet alakítani a termesztéshez alkalmas állapotba.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon