Kiemelkedően fontosak a városi fák az egészségünk védelmében
Kiemelkedően fontosak a városi fák az egészségünk védelmében

A Szent István Egyetem szakértői vezette kutatócsoport a fővárosi fák levelein kiüllepedett port vizsgálták és többek közt azt állapították meg, hogy a fák rengeteg káros anyagot kötnek meg.

A levélzeten kiüllepedő szállópor mennyisége szezonálisan ingadozik, míg a nehézfémek esetében az ólom és a vas tavasztól őszig növekvő koncentrációt mutat, míg a nikkel, a cink és a réz koncentrációja jelentősen nem ingadozik.

A kutatók a levelek nehézfémtartalmát is vizsgálták, amelyből képesek voltak megbecsülni a fák levélzetének levegőtisztító képességét és a környező városi levegőből kivont nehézfémek mennyiségét. Ez utóbbi képesség szerény becslések szerint is több tonnányi ólom- és egyéb nehézfém-tartalmú szálló por kivonását jelenti Budapest légteréből.

A fák eltérő hatékonysággal kötötték meg a légszennyező anyagokat, a vizsgálatok során az ezüsthárs molyhos, szőrös levelei bizonyultak a leghatékonyabb porszűrőnek.

A fenti eredmények miatt is kulcsfontosságú, hogy az egyes városépítészeti megoldások során előtérbe helyezzük a hosszú életű, nagy lombkoronával rendelkező fák telepítését, így a fák elérhetik környezeti szolgáltató képességük maximumát.

Forrás: szie.hu

search icon