Kigyulladt a Tesla ausztrál akkumulátortelepe

Kigyulladt a Tesla ausztrál akkumulátortelepe
Kigyulladt a Tesla ausztrál akkumulátortelepe

Kigyulladt majd egész éjjel égett a Tesla legnagyobb akkumulátortelepe a Victoria állambeli Mooraboolban. A lángok megfékezésében 150 tűzoltó vett részt.

A tűzben nem sérült meg senki, azonban mivel a létesítményben veszélyes anyagok égtek el, mérges gázok kerülhettek a levegőbe. Ennek nyomán a a hatóságok figyelmeztetést adtak ki a környékbeli településeken, hogy a lakók zárják be ablakaikat és vigyék zárt helyre háziállataikat.

A tűzoltók megfékezték a lángok terjedését, így csak az eredetileg kigyulladt, illetve a mellette lévő akkumulátort érintette. A helyi tűzoltók szerint megvárják, amíg a két telep leég, de nem próbálják meg lehűteni őket, mert azzal csak meghosszabbítanák a folyamatot. Érdekesség egyébként, hogy egy-egy ilyen telep mintegy 13 tonna lítiumot tartalmaz.

Az akkumulátortelep egyébként a déli félteke legnagyobbnak szánt ilyen létesítménye, ahol a Victoria államban megtermelt megújuló energiát tudják tárolni. Az elektromos hálózat helyi üzemeletetője jelezte, hogy az incidens nem veszélyezteti az ellátásbiztonságot, ugyanis a telepet leválasztották a hálózatról.

Egyelőre sajnos még nem lehet tudni, hogy mi okozta a tüzet, de a telepet építtető és üzemeltető cég a Tesla szakértőivel együtt keresi majd a választ.

(abc.net.au)

search icon