Kínai szmogellenes technológiát alkalmaznak Pakisztánban
Kínai szmogellenes technológiát alkalmaznak Pakisztánban

A több, mint 100 millió lakosnak otthont adó Punjabban a veszélyes szmog és a levegőszennyezés leküzdése érdekében a pandzsábi kormány a kínai szmogellenes technológia alkalmazására törekszik, ezért 2023-ban szmogtornyokat telepít Lahore-ban és a tartomány más részein.

A Gwadar Pro pakisztáni hírportál bejelentette, hogy a Punjab CM Ch Pervaiz Elahi és Zhao Shiren kínai főkonzul sikeres találkozójának köszönhetően a fejlesztés előre halad.

Zhao Shiren kínai főkonzul szerint, szem előtt tartva a jó levegőminőség előnyeit a Lahore-i lakosság számára, a Lahore-i Kínai Konzulátus átfogó dokumentumokat nyújtott át a Kínában épített szmogevő tornyokról a Miniszterelnöki Hivatal Szmog Munkacsoportjának.

„Sikerült összegyűjtenünk az összes szükséges adatot és információt azáltal, hogy kapcsolatot létesítettünk az illetékes kínai hatóságokkal” – mondta a Lahore-i Kínai Konzulátus illetékese. Ha a CM-irodának további segítségre van szüksége, minden bizonnyal ennek megfelelően fogunk tenni” – tette hozzá.

A CM titkárság tisztviselője elmondta a Gwadar Pro-nak, hogy Pandzsab egészségtelen levegőminőségével szemben a kínai szmogtornyok a légszennyezés ellenszerei lehetnek.

A pakisztáni árvizek és a klímaváltozás kapcsolata

„A szmog globális problémává vált és a kormány kínai technológiát akar használni annak megoldásra Punjabban, különösen Lahore-ban. A kínai technológia előnyeit alkalmazzák a légtisztító tornyok telepítésénél Lahore-ban és más városokban. A légtisztító tornyokat a határ menti területek és ipari területek közelében helyezik el” – tette hozzá.

Arról is beszélt, hogy információi alapján a Kínai Földi Környezetvédelmi Intézet megépítette a világ legnagyobb légtisztítóját az északi Hszian városában. „A szmogszívó torony több, mint 100 méter magas és célja a levegő minőségének javítása a városban, ahol a szabványok rendszeresen elmaradnak az Egészségügyi Világszervezet elvárásától” – tette hozzá.

Továbbá elmondta azt is, hogy a torony hatásának nyomonkövetésére a környező szennyezésfigyelő állomások azt észlelték, hogy a PM2,5 – a szmog legkárosabbnak tartott finom részecskéi – szintje az átlagoshoz képest 15%-kal csökkent az erős szennyezés idején.

Naseem Shahid környezetvédő elmondta, hogy mivel a pandzsábi kormány környezetvédelmi veszélyhelyzetet hirdetett, nagy szükség van a szmogmentes tornyokra Punjabban.

A torony alapja körül üvegházakból álló rendszer található, amely körülbelül feleakkora területet foglal el, mint egy futballpálya. Szennyezett levegőt szív be és napenergiával felmelegíti. A felmelegített levegő ezután felemelkedik a tornyon keresztül, és több rétegű tisztítószűrőn halad át. A Xi’an torony indulása óta naponta több mint 10 millió köbméter tiszta levegőt tudott termelni. Továbbá a súlyosan szennyezett napokon a torony a szmogot a mérsékelt szint közelébe tudta csökkenteni

– tette hozzá.

Shahid azt is elmondta, hogy ennek a projektnek a célja az, hogy hatékony és olcsó módszert találjanak a szennyező anyagok légkörből történő mesterséges eltávolítására. Kínában már megvalósult a Daan Roosegaarde holland művész által korábban Kína legnagyobb szmogtornyának hitt 798. számú pekingi kreatív park. „Ez mindössze hét méter magas volt és körülbelül nyolc köbméter tiszta levegőt termelt másodpercenként” – tette hozzá.

search icon