Működnek az ösztönző intézkedések, csúcsra jár a napenergia
Működnek az ösztönző intézkedések, csúcsra jár a napenergia

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium mai közleményében Kaderják Péter, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár elmondta, hogy Magyarország 2020-ban rekordokat dönt a környezetbarát napenergia hasznosításában. A kormány Klíma- és Természetvédelmi Akciótervével összhangban a tavaszi teljesítmény-csúcs után októberben ismét a hazai áramtermelés minden korábbinál nagyobb hányadát fedezték a naperőművek.

A kapacitások lendületes bővítését szolgálja a közcélú megújuló energia-termelés támogatása, a második METÁR-tender benyújtási időszaka a napokban zárul le. A hazai energiaellátás importfüggőségének csökkentéséhez is nagyban hozzájárul, hogy a naperőművekből a hálózatra kiadott energia mennyisége 2018 elejéhez képest idénre több mint tizenháromszorosára nőtt. Az államtitkár arról is szót ejtett, hogy a napenergia termelés felfutásának és a Paksi Atomerőmű megbízható működésének köszönhetően Magyarország jó ütemben halad a klímaváltozással kapcsolatos vállalásai teljesítéséhez. A Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv intézkedései elősegítik, hogy 2030-ra a belföldi villamosenergia-termelés 90 százaléka karbonmentes forrásból származzon, 2050-re pedig elérjük a klímasemlegességet.

Kaderják a napenergia háztartási szintű hasznosításáról elmondta, hogy dinamikus növekedés tapasztalható, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal adatai szerint ezeknek a kiserőműveknek az összteljesítménye már meghaladta az 500 MW-ot. Ennek további ösztönzése érdekében előkészület alatt áll a lakossági napelemes rendszerek kiépítéséhez jövő nyártól vissza nem térítendő támogatást biztosító új program. A program kiemelt célja, hogy a hátrányos helyzetű régiókban élő, megfelelő önerővel nem rendelkező nagycsaládok energiafogyasztásuk minél nagyobb részét saját napelemmel fedezhessék. A rezsiterhek további csökkentése mellett az ITM elkötelezett amellett, hogy a több gyermeket nevelők is hozzájárulhassanak a klímavédelmi törekvések valóra váltásához. A tiszta energia hasznosítása így nem csak a teremtett környezet megtartásában, hanem a nagycsaládokban felnövekvő fiatalok szemléletformálásában is fontos szerepet játszik.

(kormany.hu)

search icon