Kőporral küzdenék le az éghajlati válságot
Kőporral küzdenék le az éghajlati válságot

Az Egyesült Királyság Ökológiai és Hidrológiai Központjának (UKCEH) tudósai az éghajlatváltozás mérséklésére és a terméshozam növelésére irányuló innovatív megközelítést próbálnak ki Wales középső részén. Elméletük szerint a mezőgazdasági területeken szétszórt zúzott kőpor képes nagy mennyiségű szén-dioxidot eltávolítani és megkötni a légkörből.

Az UKCEH tudósai ebben a hónapban 56 tonna finomra őrölt, kőbányákból származó bazaltkőzetet juttattak ki három hektárnyi mezőgazdasági területre a Powys állambeli Plynlimonban, és ezt jövőre ugyanebben az időpontban megismétlik.

A 2 mm-nél kisebb méretű bazaltkőzet porszemcsék gyorsabb ütemben kötik meg és tárolják a szenet, mint ahogyan az a természetes kőzetek lebomlásával, azaz az időjárás hatására a helyszínen bekövetkezik, így az időtartam évtizedekről hónapokra csökken – vélik a szakemberek.

Kőbányából származó kőport szállítanak Plynlimonba. Fotó: Alan Radbourne

A projektet a Sheffieldi Egyetem professzora, David Beerling vezeti, aki becslései szerint a fokozott sziklaidőjárás 2050-ig évente akár kétmilliárd tonna CO2-t is eltávolíthat a légkörből. Ez az Egyesült Királyságban akár 30 millió tonnát is jelenthetne, ami az üvegházhatású gázok éves eltávolítására vonatkozó célkitűzések mintegy 30 százaléka lenne a nemzeti nettó nullára vonatkozó tervek részeként.

Az UKCEH üvegházhatású gázáramlási kamrákat állított fel a mezőkön, hogy megmérje, mennyi szén-dioxidot és más üvegházhatású gázt sikerült megkötni a légkörből. A tudósok a talajban tárolt és a folyóba jutó szén mennyiségét, valamint a biológiai sokféleségre, a fűtermelésre és az általános vízminőségre gyakorolt egyéb hatásokat is figyelemmel fogják kísérni.

(Forrás és képek: UK Centre for Ecology & Hydrology)

search icon