Korlátozni kellene az áramfogyasztást Kaliforniában az újabb hőhullám miatt
Korlátozni kellene az áramfogyasztást Kaliforniában az újabb hőhullám miatt

Az áramfogyasztás önkéntes korlátozására kérte Kalifornia lakosságát az állam legjelentősebb áramhálózatának üzemeltetője, miután újabb hőhullám érte el az Egyesült Államok legnyugatibb államait.

A Kaliforniai Független Rendszerüzemeltető riasztásában arra kérte az embereket, hogy szerda délután 4 és este 9 óra között szorítsák a minimálisra az áram felhasználását annak érdekében, hogy megőrizzék a hálózat működőképességét. A szervezet a légkondicionálók használatának csökkentését kérte, illetve hogy a helyiségek hőmérsékletét ne hűtsék 25 fok alá, valamint hogy kerüljék az egyéb nagy teljesítményű berendezések használatát, és ahol lehetséges, kapcsolják le a villanyt – írja az MTI.

A hőségben rendszerint növekszik az áramfogyasztás. A figyelmeztetés azért a délutáni, esti órákra vonatkozik, mert naplementekor a naperőművek termelése már kiesik, ami csökkenti a rendelkezésre álló áram mennyiségét.

Jól mutatja, hogy mekkora jelentősége van a naperőműveknek az államban az, hogy tavasszal volt olyan időszak, amikor a villamosenergia-szükséglet 100%-át tiszta energiával fedezték. Kalifornia megújuló energiaforrásainak többségét a napenergia teszi ki, ezt követi a szélenergia, majd kisebb mértékben a geotermikus energia, és a kis vízerőművek. Nem véletlen a naperőművek kimagasló aránya, ugyanis a régióban szinte egész évben napos az időjárás.

Kaliforniában az előrejelzés szerint több helyen ismét 40 foknál is melegebb lesz, igaz, a partvidéken ennél jóval kellemesebb időre, 25 fok körüli hőmérsékletre számítanak.

search icon