Környezetbarát megoldást fejlesztettek magyar kutatók a gombatermesztés kártevői ellen
Környezetbarát megoldást fejlesztettek magyar kutatók a gombatermesztés kártevői ellen

A gombaszúnyogok viszonylag gyakori kártevők, a gombatermesztésben pedig tetemes károkat okozhatnak. A korábbi kémiai növényvédő szerekre már rezisztenssé vált rovarok ellen jelenleg igazán hatékony védekezési módszer nincs, magyar kutatók azonban úgynevezett fénycsapdákkal vennék fel ellenük a harcot.

Az ELKH Ökológiai Kutatóközpont (ÖK), az ELKH Agrártudományi Kutatóközpont (ATK) és a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem munkatársainak kutatása, mely a rangos Scientific Reports című folyóiratban jelent meg, a termesztett gombák megvédését célozta.

Ehhez a kutatók az egyik leggyakoribb gombaszúnyog (/Lycoriella ingenua/) spektrális érzékenységét és a fényhez való vonzódásának hullámhossz-függését vizsgálták elektroretinográfiás, illetve különböző viselkedéses kísérletekben.

Részletesen megvizsgáltuk, hogy miként függ a gombaszúnyog fényhez való vonzódása a fény hullámhosszától és intenzitásától, majd arra az érdekes eredményre jutottunk, hogy a vonzódás hullámhossz-függése intenzitásfüggő: igen alacsony fényintenzitások mellett a zöld spektrális tartomány, míg magasabb fényintenzitások esetén az ultraibolya tartomány bizonyult a legvonzóbbnak.

– mondta Egri Ádám, az ÖK tudományos munkatársa.

A most megjelent tanulmány eredményei alapján olyan fénycsapdákat lenne érdemes alkalmazni a termesztőházakban, melyek mind az ultraibolya spektrális, mind a zöld tartományban sugároznak. Ennek megfelelően a kutatók tervezik kifejleszteni az új ismeretek alapján működő eszközt.

Ez már csak azért is nagyon fontos lenne, mert az Európai Unió 2030-ra 50%-al szeretné csökkenteni a kijuttatott növényvédő szerek mennyiségét, melynek elérésében komoly szerepet kaphatnak az ilyen és ehhez hasonló alternatív, vegyszermentes védekezési eljárások.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

(ELKH)

search icon