Ilyen is van? Környezettudatos költözés!

Ilyen is van? Környezettudatos költözés!
Ilyen is van? Környezettudatos költözés!

A költözésnek sokféle oka lehet: kalandvágy, egy kihagyhatatlan állás egy másik országban, vagy lehet, hogy épp megtaláltuk valahol álmaink lakását. Az októl függetlenül közös bennük a sok előkészület, a tervezés és a pakolás. Nem elhanyagolható körülmény a költözés környezetre gyakorolt hatása. Vajon mennyire terheli meg a környezetet a költözés, mennyi hulladékot termelünk ilyenkor? Cikkünkben ahhoz adunk tippeket, hogy mit tudunk tenni azért, hogy minél zöldebben oldjuk meg tárgyaink szállítását új lakóhelyünkre.

A költözés során felhasznált tárolók, csomagolóanyagok feladatuk végeztével általában hulladékként végzik. Ezek mennyisége természetesen függ a szállított tárgyaktól, törékenységüktől stb. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2021-ben közel 600 ezren költöztek ideiglenesen vagy hosszú távra Magyarországon.

Ha minden költözésben érintett emberre csupán 5 kartondobozt számolunk, ez 3 millió dobozt jelent évente, amelyeknek csak töredékét hasznosítják a későbbiekben. Csomagolóanyagként a cégek legtöbbször különböző fóliákat alkalmaznak, ezeket viszont általában nem lehet újrahasznosítani, általában nem is tudjuk őket többször használni. Ha az adatok
alapján minden emberre egyetlen tekercs fóliát számolunk, akkor 2021-ben 600 ezer tekercs fólia végezte a szeméttelepen. Ez hatalmas mennyiség.

Temérdek kartondobozt használnak fel a költözések során, ám keveset hasznosítanak újra.
Fotó: pexels


Az említett adatokból nyilvánvaló, hogy mennyi szemetet termelünk egy-egy ilyen költözés alkalmával. A tetemes hulladékmennyiségen kívül azonban a szállításhoz használt teherautók károsanyag-kibocsátásával is számolni kell. Egy 2020-as cikk szerint a közúti szállítás a járművek okozta üvegházhatásúgáz-kibocsátás közel 30%-áért felel. Természetesen ennek kis részéért okolható a költözés miatti szállítás, azonban a probléma mégsem elhanyagolható.

Mivel előzhető meg a hulladéktermelés?


Költözéskor sajnos nem lehet teljesen mellőzni a csomagolóanyagokat, azonban egy kis odafigyeléssel és pár módszerrel minimalizálható a keletkező hulladék mennyisége. A továbbiakban ehhez adunk pár ötletet:

Tervezzünk jó előre!

Akármennyire is egyértelműnek hangzik, nagyon fontos, hogy jó előre megtervezzük költözésünk részleteit. Ugyanis ha rendszerezve, a lehető legkevesebb helyet foglalva oldjuk meg holmijaink dobozokba csomagolását, könnyedén minimalizálni tudjuk a hulladék mennyiségét. De ne csak a csomagolóanyagokra gondoljunk, hanem például a hűtőben tárolt élelmiszerekre is! Érdemes a költözés előtti napokban a maradék élelmiszert valamilyen módon felhasználni, hogy a hűtő szállítása vagy cseréje során lehetőleg ne kelljen semmilyen élelmiszert a szemétbe dobni.

Minimalizáljuk a felhasznált csomagolóanyagokat!


Ha ezt okosan tesszük, sok keletkező hulladékot spórolhatunk meg. A csomagolóanyagok nagy része – a buborékfólia, a hungarocell vagy sokszor a kartondoboz is – a kommunális hulladékkal együtt végzi. A kartondobozokat viszont akár négyszer is újra lehet használni állapotuktól függően. Így mielőtt nekiállnánk újakat beszerezni, érdemes a helyi árusokat megkérdezni, hátha maradt egy-két felesleges dobozuk. A leharcolt kartont sem kell rögtön kidobni, ezeket is sokféleképpen hasznosíthatják a kreatívabb hajlamúak. Ilyen ötletekből szemezgettünk korábbi cikkünkben.


A törékeny holmikhoz használt buborék- és egyéb fóliákat pedig kiválthatjuk pokrócokkal és egyéb textíliákkal, amelyeket kevésbé sajnálunk erre a célra. Ha ilyenek mégsem lennének kéznél, akkor is próbáljunk környezetbarát alternatívát keresni, amilyen például a biodegradábilis buborékfólia. Az interneten más hasznos megoldásokat is találunk.


A törékeny holmikhoz használt buborék- és egyéb fóliákat pedig kiválthatjuk pokrócokkal és egyéb textíliákkal, amelyeket kevésbé sajnálunk erre a célra.
Fotó: pexels


Lomtalanítsunk!


Ezzel a módszerrel csökkenthetjük legnagyobb mértékben a költözéskor megtelő dobozok számát. Rengeteg háztartásban állnak kihasználatlanul ruhaneműk, könyvek és egyéb holmik, amelyeket már akár évek óta nem használunk, és nincs szükségünk rájuk, viszont nincs szívünk vagy egyszerűen lusták vagyunk leselejtezni őket. Erre is megoldást nyújthat egy költözés, ahol magunknak is megspórolhatunk pár felesleges kört azzal, ha megszabadulunk a nem kívánt tárgyainktól. Ezeket a holmikat több helyen is leadhatjuk, örömmel fogadják különböző szervezetek és ruhaelosztó pontok.


Ahol lehet, hasznosítsunk újra


Nyilvánvalónak hangzik, ugyanakkor fontos megemlíteni, hogy minden esetben törekedjünk az újrahasznosítás elősegítésére. A lomtalanítás után nagy eséllyel sok számunkra felesleges holmi szemétként fogja végezni, amiket nem lehet eladományozni. Ezeknél is fontos megnézni, hogy mi hasznosítható és mi nem. A műanyaghulladékok közül például már egyre több típus szelektíven gyűjthető, azonban egyes műanyagfajták – mint például a PVC, polikarbonát vagy a polisztirol – továbbra is csak speciális esetekben újrahasznosíthatóak. Az étkészletet és a tányérokat pakoljuk be utoljára Bármennyire is furcsának hangzik, ez is segíthet. Általában egy költözés során a konyhai eszközöket pakoljuk be egyik elsőnek, és logikusan is hangzik, hogy a nehéz tányérokat és étkészletet a dobozok legaljára pakoljuk. Viszont amikor beköltözünk új otthonunkba valószínűleg ezek lesznek az első tárgyak, amikre szükségünk lesz. Amíg nem pakoljuk ki őket addig pedig egyszerűbbnek gondolhatjuk az előre csomagolt, sokszor műanyag tárolókban érkező ételek fogyasztását, így érdemes lehet konyhai tárgyainkat kicsomagolni elsőként.


Válasszunk zöld költöztető céget


Szerencsére már ezen a területen is felismerték, hogy szükség van a környezetbarát megközelítésre. Így, ha tehetjük és nincs energiánk mindent magunk intézni, akkor mindenképp zöld költöztető céget bízzunk meg a feladat elvégzésével. Ők ugyanis a legtöbb esetben pont azokra a dolgokra figyelnek oda, amit mi nem veszünk észre, például a csomagolóanyagok legkevésbé környezetszennyező felhasználása, illetve újrahasznosítása.

Ha tehetjük és nincs energiánk mindent magunk intézni, akkor mindenképp zöld költöztető céget bízzunk meg a feladat elvégzésével.
fotó: pexels

Összegzés


A fent említett pontok mindegyike egyértelmű és kézenfekvő, mégis fontos tudatosítani magunkban a teendőket, mielőtt költözésre adnánk fejünket. Ennek eredményeként, még ha kis mértékben is, de mi is hozzájárulhatunk ökológiai lábnyomunk csökkentéséhez.

search icon