„Láss mögé!” Új rovat indul a társadalmi fenntarthatóságról

„Láss mögé!” Új rovat indul a társadalmi fenntarthatóságról
„Láss mögé!” Új rovat indul a társadalmi fenntarthatóságról

Mi jellemzi ma Magyarországon a fogyatékossággal élő emberek lakhatási helyzetét? Mi az univerzális tervezés, és milyen előnyei vannak? Miért jó a munkaadónak, ha megváltozott munkaképességű kolléga is erősíti a csapatot? Néhány kérdés azok közül, melyekre most induló, társadalmi fenntarthatósággal foglalkozó rovatunkból választ kaphattok majd. A cikkeket a Jamba közösség kreatív tagjai és munkatársai írják, elsőként velük és magával a szervezettel ismerkedhettek meg egy kicsit részletesebben.

Mivel foglalkozik a Jamba? 

A Jamba egy nemzetközi társadalmi vállalkozás, mely egyszerre biztosít képzéseket és karrierfejlesztési lehetőséget fogyatékossággal élő emberek számára, valamint elfogadást és inklúziót elősegítő szolgáltatásokat, tanácsadást és képzésfejlesztési lehetőséget kínál nyitott munkáltatók részére. Ezekhez kapcsolódóan társadalmi szemléletet formál kommunikációs kampányokon keresztül, hogy új tartalommal töltse meg a fogyatékossággal élő emberekről alkotott képet.

Jamba Bucskai Gábor
Bocskai Gábor, az első sikeresen elhelyezkedett jambás álláskereső a „Mi mind tudunk” láthatósági fotókampányban.

A probléma, amire fókuszálunk

A fogyatékossággal élő emberek munkaerőpiaci versenyképessége ma Magyarországon jellemzően alacsony. Ennek legfőbb oka az, hogy az esetek többségében alacsonyabb színvonalú oktatásban részesülnek, mint azok a kortársaik, akiknek nincsen semmilyen fogyatékosságuk. Míg a többségi társadalomban 24% a felsőfokú végzettségűek aránya, addig a fogyatékkal élő emberek esetében ez az arány mindössze 6% (KSH, 2015). A minőségi oktatáshoz való hozzáférés hiánya tulajdonképpen az iskolarendszerbe való belépés pillanatától kezdve fokozatosan leszűkíti az általuk elérhető karrierlehetőségek körét. Ennek következtében szakadék alakul ki a megváltozott munkaképességű álláskeresők és a munkáltatók elvárásai között: a munkaadók nem találnak magasan képzett jelölteket az általuk meghirdetett pozíciókra, a fogyatékossággal élő emberek pedig nem tudnak a képességeiknek, motivációjuknak megfelelő munkahelyen elhelyezkedni.

Megoldási javaslataink – a társadalmi fenntarthatóság felé 

Minden tevékenységünkkel az a célunk, hogy ezt az ollót minél szűkebbre zárjuk, és így akadálymentes, inkluzív munkahelyek jöjjenek létre, melyek társadalmilag fenntartható módon működnek. Ennek érdekében számos szolgáltatást kínálunk mindkét célcsoportunknak. A fogyatékossággal élő emberek számára igényfelmérést, coachingot, készségfejlesztő és szakmai képzéseket (pl. szoftvertesztelő-képzést) és mentorálást ajánlunk. Emellett támogatjuk őket az állásinterjúra való felkészülésben és a sikeres munkahelyi beilleszkedésben is. A munkáltatók számára egyedi tréningeket, tanácsadást, toborzási szolgáltatást, valamint inklúzió- és akadálymentesség-felmérést nyújtunk, hogy támogassuk őket megváltozott munkaképességű tehetségek megtalálásában és foglalkoztatásában.

Jamba mentori program
A Jamba munkatársai a szervezet mentorprogramjának néhány résztvevőjével

A cikkek szerzői 

Négyen vágunk bele abba az izgalmas kihívásba, hogy az új rovatot megtöltsük tartalommal, a mi cikkeinket olvashatjátok mostantól heti rendszerességgel a Greendexen: 

Czégé Imre Pál

Budapesten élek a feleségemmel és a kisfiammal. Sokféle dolgot tanultam, és sokféle területen kipróbáltam magam. Tevékenységeimben gyakran közös pont volt az írás: az újságcikkek mellett az évek során több műfajban kalandoztam, a verseken túl műfordításom is jelent már meg, de szövegíróként több honlap tartalmát is formáltam. A Greendex „Szemle” rovatának mintegy fél éve dolgozom. Ha nem cikkeket írok, a filmek és a zene tud kikapcsolni. Emellett érdekel a tőzsde és a sport világa is.

Farkas-Csamangó Tekla 

Nyitott és fejlődni vágyó személynek tartom magam. Két dolog jelenti számomra a szabadságot: a túrázás és az írás. Mert lenyűgöz az erő, ami a természetben és a szavakban rejlik. Akik pedig ugyancsak képesek elvarázsolni, azok a gyermekek és az ő tiszta lelkük. 

Molnár Zóra

Korábban egy mozgássérült emberekből és szövetségeseikből álló aktivistacsoport koordinátora voltam, a Jambánál projektmenedzserként és trénerként tevékenykedem, emellett pedig részvételi akciókutatással is foglalkozom. Szabadidőmben szívesen találkozom a barátaimmal, esetleg olvasok, néha festek is. 

Pokk Brigitta

Kávé- és rockzenefüggő vagyok, OKJ-s minősítésben újságíró, 2021 óta hivatalosan is író. Extrovertált lélek introvertált testben: egy velem született bőrbetegség miatt alakult ez így. Közösségimédia-felületeimet érzékenyítésre, az előítéletek minimalizálására használom, hogy közelebb hozzam, hogy nem kell tartani attól, aki más, mert ezzel együtt is teljes jogú életet élhet bárki. Szabadidőmben írok, zenét hallgatok, kirándulok, s ha épp ezek egyikéhez sincs kedvem, akkor film- vagy sorozatmaratont tartok.

Borító: A Greendex szerkesztőségének van egy másik aktív jambás tagja, Spiegler Csabi (közepén), aki a Greendex lexikont szerkeszti.

search icon