Lassan nincs olyan hely a Földön, ahol tiszta lenne a levegő
Lassan nincs olyan hely a Földön, ahol tiszta lenne a levegő

A Lancet Planetary Health című szaklapban március 6-án megjelent tanulmány szerint a világ lakosságának mindössze 0,001 százaléka él olyan helyen, ahol a napi légszennyezettségi szint megfelel az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által javasolt biztonságos szintnek.

A légszennyezettséget figyelő állomások hiánya miatt eddig nem állt rendelkezésre elegendő információ a szálló finompor (PM2,5) helyi, nemzeti, regionális és globális eloszlásáról, az új elemzés segítségével azonban már térkép is készült erről. A kutatás jelentős és alapos képet vázol fel a kültéri légszennyezés mai helyzetéről, és arról, hogyan hat ez az emberek egészségére.

Ebben a tanulmányban innovatív gépi tanulási megközelítést alkalmaztunk több meteorológiai és geológiai információ begyűjtésére, hogy nagy, körülbelül 10 négyzetkilométeres térbeli felbontással megbecsüljük a napi globális felszíni szállópor-koncentrációt

– magyarázta a vezető szerző, Yuming Guo professzor a sajtóközleményben.

A WHO megállapítása szerint 2019-ben a globális földterületnek mindössze 0,18%-a volt kitéve az irányadó 15 μg/m³ (mikrogramm/köbméter levegő) határértéknél alacsonyabb éves expozíciónak. A vizsgálat során kiderült, hogy a 2019-et megelőző két évtizedben Európában és Észak-Amerikában csökkentek a napi szintek.

Dél-Ázsiában, Ausztráliában, Új-Zélandon, Közép-Amerikában és a Karib-térségben együttesen azonban a biztonságos szint feletti napok több mint 70 százalékát regisztrálták. A tanulmány továbbá megállapította, hogy Dél- és Kelet-Ázsiában a napok több mint 90 százalékában a szálló finompor napi koncentrációja a határértéknél magasabb volt. 2000 és 2019 között a PM2,5 éves átlagos szintje világszerte 32,8 μg/m3 volt.

Guo professzor szerint a szállópor-koncentráció szezonálisan eltérő mintázatot mutat, Dél-Amerikában augusztusban és szeptemberben, a Szaharától délre fekvő Afrikában pedig júniustól szeptemberig növekszik meg a légszennyezettség a mérések alapján.

(Forrás: Interesting Engineering)

search icon