Lehet a szex környezetbarát?
Lehet a szex környezetbarát?

Ha a szén-dioxid-kibocsátás mérséklésén töprengünk, a szexuális élet általában nem szerepel a tennivalók listájának élén. Pedig a fenntartható termékek, például a vegán óvszerek és a hulladékmentes fogamzásgátlók iránti netes keresések száma az elmúlt években folyamatosan emelkedett.

Évente durván 10 milliárd férfi latex óvszert gyártanak az ENSZ Népesedési Alapjának becslése szerint. Ezek közül a legtöbb a hulladéklerakóban fejezi be földi pályafutását.

Az óvszerek zöme ugyanis szintetikus latexből készül, adalék- és más vegyi anyagok felhasználásával. Ezáltal nem újrahasznosítható.

Sok síkosító kőolaj alapú, azaz fosszilis tüzelőanyagot tartalmaz. Összetétele a környezetbarátok által elfogadott, vízalapú vagy organikus termékek térnyeréséhez vezetett.

A szexuális játékok területén szintén széles körben elterjedt a műanyag használata. Acélból vagy üvegből készült alternatívák is kaphatók, miközben az újratölthető játékok szintén csökkentik a hulladék mennyiségét. Már napenergiával működő szexjátékok is megjelentek a piacon.

A szexuális életnek akadnak kevésbé nyilvánvaló elemei, ahol némi változtatással csökkenthető a hulladék mennyisége. Az etikusan előállított fehérneműk és ruhák vásárlásával, a zuhanyzós szex mellőzésével, kevesebb forró vízzel, lekapcsolt fényekkel és az újrafelhasználható mosdókendők választásával szintén mérsékelhető a bolygónkra gyakorolt környezeti hatás.

A szex és a környezetvédelem a gyermekvállalásban is ütközik. Néhány befolyásos személyiség megosztotta a gyermekvállalással kapcsolatos fenntartásait. Harry herceg 2019-ben a Vogue-nak azt mondta, hogy ő és Sussex hercegnéje „legfeljebb” két gyermeket vállalna. Döntését – mint mondta – a környezeti hatás befolyásolta.

„Az anyaságról szőtt álmaim keserédes ízűek, mert tudom, mi vár a gyermekre a jövőben” – hangoztatta Alexandria Ocasio-Cortez amerikai kongresszusi képviselőnő 2019-ben egy klímatalálkozón.

Egy, brit tudósok által végzett idei, globális felmérés szerint a megkérdezett tízezer fiatal háromnegyede egyetértett abban, hogy „a jövő ijesztő”. A válaszadók 41 százaléka az éghajlatváltozásra hivatkozva ódzkodik a gyerekvállalástól.

Kimberly Nicholas professzor, a svédországi Lund Egyetem docense a társszerzője annak a tanulmánynak, amely szerint a fejlett világban a gyermekek negatív hatással vannak a szén-dioxid-kibocsátásra.

Ő azonban nem állítja, hogy az embereknek nem kellene gyermeket vállalniuk. „Nem az én tisztem, hogy támogassam vagy megkérdőjelezzem az emberek személyes döntéseit” – mondta. „Én egy olyan világért dolgozom, ahol a már élő gyermekek biztonságos bolygón és társadalomban nőhetnek fel.”

Nicholas inkább azt javasolja, hogy az emberek „fordítsanak több időt szokásaik átgondolására”.

(Forrás: index.hu Kép: pexels.com)

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon