A közelgő „klímaapokalipszis” csökkentheti a gyerekvállalási szándékot
A közelgő „klímaapokalipszis” csökkentheti a gyerekvállalási szándékot

Egy napokban megjelent kutatás szerint sokan döntenek úgy, hogy nem vállalnak gyereket a klímaválság felett érzett bizonytalanságuk miatt.

A 607 fős mintán 27 és 45 év közötti személyek körében végzett online felmérésben, 96 százalék vagy „nagyon” vagy „rendkívül aggódott” a „meglévő, várható vagy hipotetikus gyermekeik jóléte miatt az klímaváltozással terhelt világban. A válaszadók hetven százaléka nő volt.

A Climatic Change folyóiratban megjelent, maga nemében első lektorált tanulmányban arra is választ kerestek a kutatók, mennyire aggódnak az emberek amiatt, hogy a gyerekvállalás hozzájárulhat a karbonkibocsátás növekedéséhez és ezáltal a klímaváltozáshoz. A válaszadók hatvan százaléka fogalmazott meg aggodalmakat ezzel kapcsolatban.

A tanulmányból az is kiderült, hogy meglehetősen pesszimista nézetekkel bírnak a válaszadók azzal kapcsolatban, hogy az éghajlatváltozás milyen hatással lehet gyermekeik életére. A jövőképükről nyilatkozó 400 válaszadó több mint 92 százaléka volt negatív, 0,6 százalékuk pedig pozitív. A többi 5,6 százalék vagy „vegyes” vagy „semleges” volt. Emellett a a szülők hat százaléka érzett valamilyen megbánást a gyermekvállalás miatt, ebben nem volt jelentős statisztikai különbség a megkérdezett férfiak és nők nézetei között.

A tanulmány vezetőszerzője Matthew Schneider-Mayerson, a Yale professzora elmondta:

A gyerekvállalás által okozott karbon kibocsátás növekedése miatt érzett félelem elég absztrakt és száraz, ugyanakkor a meglévő vagy potenciális gyermekek életével kapcsolatos félelmek nagyon mélyek és érzelmesek voltak a résztvevők körében. Gyakran szívszorító válaszokat kaptunk.

A kérdésről további vizsgálatok szükségesek, melyekbe többféle demográfiai csoportot is be tudnak vonni a kutatók.

(globalnews.ca)

search icon