



Bódító illat, szépséges lila bokor, gyógyhatás: ez lenne a levendula. Vagy ennél még több? Ki ne szeretne gyönyörködni benne a kertjében, ehhez azonban érdemes minél többet megtudni róla. Ugyanis a levendula sokkal több egy szép színű virágnál!
A levendula az árvacsalánfélék családját gazdagítja. Ez a növénynemzetség 39 fajt és még több hibridet jelent, így igen népes család tagja. Az Európában őshonos félcserje szinte az egész világon elterjedt, Afrikától kezdve Indián át, mindenhol találkozhatsz vele. Számtalan módon felhasználható, nemcsak kerti dísznövényként, így nem meglepő ez a népszerűség.
A szép félcserje évelő fajokból áll, a levél alakja változatos, faj és termesztés függvénye. Ezekben a levelekben illóolaj található (ami egyébként rendkívül hasznos, de erről később). A virágok örvökben állnak, általában kék vagy lila színűek, de a fehér levendula is gyakori jelenség.
A legtöbb levendula júniusban ontja virágait, ez akár augusztusig is tarthat. A nagyon erős, aromás illat sokak kedvence: egész iparágak épülnek már a levendulára.
Emellett persze nemcsak dísznövényként zseniális (szegélyek mellé, utak mellé, de a kertben elszórva is gyönyörű), hanem gyógy- és fűszernövényként is.
Nos, a kérdés azért jogos, mert gyakran szokás keverni a különböző fajtákat. Itthon francia levendulaként emlegetik a Lavandula angustifolia, és angol levendulaként a Lavandula intermedia fajtát.
A valóság azonban éppen ellentétes, ugyanis az, amit a franciának tartanak, valójában az angol fajta. A spanyol vagy olasz levendulát pedig már meg sem merem említeni, ugyanis ezeket is tévesen franciaként emlegetik.
Tegyünk rendet kicsit a fajták között, hogy könnyebb legyen a választás egy kertészetben!

A legismertebb fajta a Lavandula angustifolia, jelentése magyarul ’keskenylevelű levendula’. Magyarországon francia levendulaként emlegetik, azonban mindenhol máshol angol levendulaként ismert. A legtöbb kertben vele találkozhatsz, de a köztereket is ezzel a fajtával díszítik. Az angol levendula elnevezés abból fakadhat, hogy a 13. században Angliában, majd később az USA-ban a Lavandula angustifolia képezte ipari méretekben a termelés alapját, tehát ezekben az országokban ez az „angol” levendula. Hazánkban az angol levendula elnevezés egy hibrid fajtára, a Lavandula intermediára használatos. Itt azonban nem ér véget a sor.

A Lavandula intermedia vagy lavandin egy hibrid fajta, amelyet a Lavandula angustifolia (keskenylevelű) és a Lavandula latifolia (széleslevelű) keresztezésével hoztak létre, ennek legismertebb típusa a Grosso.
A spanyol levendulaként emlegetett Lavandula stoechas őshonos növény a Földközi-tenger környékén. A fagyokat épp ezért rosszul tűri, jó eséllyel ezért is nem terjedt el itthon. A valódi francia levendula, a Lavandula dentata lándzsahegy alakú gyapjas levelekkel büszkélkedhet. A fentebb is említett széleslevelű levendula, a Lavandula latifolia a hosszabb szárú és több olajat adó hibrid „édesanyja”.


A kérdés már csak az, vajon mire is használhatod ezt a sok fajtát.
A levendulának rengeteg előnyös tulajdonsága van. Általában az alábbi formákban használjuk:
Minden előnyét más formában mutatja meg. Lássuk, mik is ezek az előnyök:
Emellett sokan készítenek belőle szörpöt, fagyit, adják hozzá az ételeikhez, sőt! A provance-i konyha nagy kedvence a levendula.
Otthonodban az illatosításon túl a szépségápolás területén is alkalmazhatod: szappanokban, arc- és testápoló termékekben is használható. Fertőtlenítő hatása miatt pedig a fenntartható háztartás egyik fontos kelléke!

A levendula Magyarországon is tarol: jó eséllyel a tihanyi levendula az egyik legnépszerűbb látványossága a balatoni félszigetnek. Rengeteg „Szedd magad!” levendulaakcióval találkozhatsz, ami egyre népszerűbb és egyre jobb családi program itthon. Ezeken az eseményeken szörpöt kóstolhatsz, van, ahol piknikkel várnak, és van, ahol még DJ is pörgeti a lemezeket. A levendulának tehát rendkívüli erejű a marketingje.
A levendula magyar pályafutása természetesen a Tihanyi-félszigeten indult. Az 1920-as években a neves Bittera Gyula hozta be a vetőmagot egyenesen Provance-ból. A gyógynövényszakértő a Tihanyi Apátságtól bérelt területet, hogy sikerre vigye itthon is a levendulatermesztést. Ez olyan jól sikerült, hogy a tihanyi levendula illóolaj-tartalmában még a provance-i levendulát is lekörözte. A térség ugyanis napfényes órák számában, szárazságban és mediterrán éghajlatban is jeleskedik, melyek kedveznek a lila virágú növénynek.
Ezek a mezők legjobb éveikben 20 000 kg levendulát is termeltek, a mezők pedig egyre csak bővültek, egészen a szocializmusig. Ekkor beszántották őket, és szőlőt ültettek a levendula helyére. A 80-as, 90-es években lendült fel ismét a termesztése, ami a mai napig folyamatos. Olyannyira, hogy számos levendulamező jött létre Magyarországon.
Ha kedvet kaptál a levendulaszedéshez, a szóban forgó mezőket ebben a listában megtalálod.
A tihanyi levendulás mellett igencsak népszerű a Pannonhalmi Arborétum levendulamezője is, amely nem mellesleg szuper családi programot is ígér. Közkedvelt a Dörgicsei Levendárium is, ahol több mint 30 levendulafajtát ismerhetsz meg, sőt olajokat, fürdősókat, kekszeket is vásárolhatsz.
Ha már Balaton, a Kőröshegyi Levendulást is sokan látogatják, ahol július végéig szedheted a levendulát. Budapest környékén a Pilisborosjenői Levendulást érdemes meglátogatni, de Pest megyében számos más tanya és farm is levendulalesre csábít.

Ha már leszedted, nemcsak gyönyörködni szeretnél benne, hanem használni is. Ezt pedig a konyhában is megteheted! Remek fűszer a levendula, és kifejezetten izgalmas ízt kölcsönöz bizonyos ételeknek.
Főzéshez a Lavandula angustifolia a legideálisabb, ugyanis alacsony a kámfortartalma, ezért alig kesernyés. Ezzel szemben a spanyol levendula nem a legjobb, ha főzni szeretnél vele. Sokan a virágokat használják, holott a levelek és a rügyek kiváló fűszernövények, sokszor finomabbak, mint például a rozmaring. A virágok íze szárítva erősebb, ezért sokan inkább frissen használják. Összességében igaz, hogy óvatosan kell bánni vele, ugyanis nagyon erőteljes ízt adhat az ételeknek.
Tésztákban, salátákban és desszertekben kiváló, de a húsokat és a mártásokat is izgalmassá teszi. A levendula íze jó társítás az olyan fűszernövényekkel, mint az oregánó, a rozmaring, a kakukkfű és a zsálya. De egy nyári koktélba, egy szép tortára is bátran szórhatod.

Nézzük Martha Stewart egyik zseniális receptjét, amelyben levendulát használ!
Hozzávalók:
A céklát egészben süsd meg 200 °C-os sütőben, olívaolajjal bekenve és sóval meghintve, alufóliába csomagolva. Az öntethez egy közepes serpenyőben alacsony lángon hevíts olívaolajat! Add hozzá a hagymát, és főzd időnként megkeverve, amíg megpuhul, körülbelül 3 percig! Mehet hozzá a méz és a levendula; párold, amíg illatos lesz, körülbelül 5 percig! 5 percig hagyd hűlni! A tojássárgáját ecettel és mustárral turmixgépben vagy robotgépben pürésítsd simára!
Keverd össze a maradék hozzávalókat, és locsold meg jól az öntettel!
A levendula gondozása szinte külön hobbi. A levendulát jól megválasztott talajba és körülmények közé kell ültetni.
Erről korábban igen részletes útmutatót adtunk:
Ha az ültetés sikeres, jöhet a növény ápolása, amely kicsit nagyobb odafigyelést igényel, de azért nem akkora ördöngösség.
Nézzünk néhány tényt a növényről!
A gondozás során figyelj a vízellátásra, különösen az első nyáron! Ezt követően jól bírja a meleget, az aszályosabb időszakokban kell csak locsolni. Tápanyagban szegény talajban is remekül elvan, így erre nem lesz gondod.
A metszés azonban fontos, ugyanis a növény így marad tömör és szépséges. Évente nyár végén, közvetlenül elvirágzás után metszd meg a levenduládat! Távolíts el minden kimerült, elszáradt részt, és körülbelül 2,5 cm-nyit is a növényből! A lombozatot tavasszal le lehet nyírni, ha a növekedés rendezetlen, vagy a növény fagykárosodott.
És ami a legfontosabb: élvezd ezt a csodás növényt a kertedben és a konyhádban egyaránt, hiszen a kerted biológiai sokféleségét is javítod vele!
Kizárólag az egészséges táplálkozás számít fenntarthatónak. Ideje végre gátat szabnunk a mértéktelen húsfogyasztásunknak, hiszen – ahogy egy korábbi, a Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expót bemutató cikkünkben is írtuk – „a jóléti társadalmaknak jelentősen meg kell(ene) változtatniuk a táplálkozási szokásaikat a növényi élelmiszerek javára.”
Kiemelt kép: Canva