Ma van a víz világnapja: tedd meg, amit tudsz!
Ma van a víz világnapja: tedd meg, amit tudsz!

Egy ősi kecsua legenda szerint egy nap tűz ütött ki a dzsungelben. Az állatok rémülten menekültek, az erdőből kiérve pedig szomorúan nézték a lángokat. Egyetlen állat volt csak, mely kilógott a sorból: a kolibri. A kismadár oda-vissza repült a tűz felett, a többi állat viszont nem értette, mi történik. Megkérdezték a kolibrit, hogy mit csinál: „A tóhoz repülök vízért, hogy segítsek oltani a tüzet.” Az állatok harsány nevetésben törtek ki: – „Nem tudod eloltatni a tüzet!” – mondták. A kolibri így válaszolt: – „Megteszem amit tudok!”

A történet az UN Water videójából való, és arról szól, hogy miként birkózunk meg a válságokkal. Vagy inkább arról, hogy miként kellene megbirkóznunk velük. Ma, a víz világnapján talán mindennél fontosabb, hogy szembenézzünk a kihívásokkal, és hogy egy kicsit mindannyian olyanná váljunk, mint a kolibri.

New Yorkban ma kezdődik az ENSZ döntő fontosságú vízügyi csúcstalálkozója. A találkozóra készült mérföldkőnek számító jelentés sajnos nem fest túl fényes képet a kilátásainkról, de ahogy erre az anyag címe is utal, még meg tudjuk változtatni a jövő folyását. Csak kolibriként kell cselekednünk. A jelentés 7 közös cselekvési pontot jelölt ki, melyek alább olvashatók. Ezeken túl viszont a hétköznapokban, magánemberként is fontos feladatunk van a víz megőrzésében.

  1. Globális közjóként kell kezelnünk a vizet, közösen és mindenki érdekében védve azt.
  2. Eredményközpontú megközelítést kell alkalmaznunk a vízzel kapcsolatban, beleértve ebbe a víz összes kulcsfontosságú szerepét, melyet az emberi jóllétben betölt.
  3. Fel kell hagynunk a víz alulértékelésével.
  4. Fokozatosan meg kell szüntetnünk az évente mintegy 700 milliárd dollár értékű mezőgazdasági és vízügyi támogatásokat, amelyek általában túlzott vízfogyasztást és egyéb környezetkárosító gyakorlatokat eredményeznek.
  5. Igazságos vízügyi partnerségeket kell létrehoznunk: ne az országok jövedelme határozza meg a vízhez való hozzáférésük lehetőségét!
  6. Azokra a megoldási lehetőségekre kell koncentrálnunk, melyek már ebben az évtizedben jelentős változásokat hozhatnak.
  7. Mindent meg kell tennünk azért, hogy a jelenlegi széttöredezett és nem hatékony vízügyi irányítás új formában szolgálhassa a fenti célokat.

Mivel kell szembenéznünk?

Már manapság sem túl rózsás a helyzet. Ha a teljes emberiséget 100 ember reprezentálná, akkor ebből a százból:

– 25 ember nem jutna biztonságos ivóvízhez, patakokból, tavakból kellene innia, vagy épp órákat gyalogolnia mindennap, hogy vízhez jusson;
– 22 ember semmiféle csatornázással nem rendelkezne, arra kényszerülne, hogy az utcán, a bokrok mögött vagy a fák tövében végezze a dolgát, esetleg borzasztó higiéniás körülmények között működő budikat használjon.

Kút valahol Kelet-Afrikában

A jelentés szerint ráadásul 2030-ra nagyjából 40%-kal lesz magasabb az emberiség vízigénye, mint az édesvízkínálat, a fenti helyzet tehát még rosszabb lesz. Persze fontos látni azt is, miből áll össze a fogyasztásunk: miközben a vizes élőhelyek nagyjából fele eltűnt az elmúlt évtizedekben, a mezőgazdaság és az ipar a rendelkezésre álló édesvíz 80%-át használja fel.

A tudományos bizonyítékok azt mutatják, hogy vízválságban vagyunk. Visszaélünk a vízzel, szennyezzük a vizet, és megváltoztatjuk az egész globális hidrológiai ciklust azáltal, amit az éghajlattal teszünk. Ez egy hármas válság!

– mondta Johan Rockstrom, a Potsdami Éghajlati Hatáskutató Intézet igazgatója, a jelentés egyik vezető szerzője.

Óvd meg közös vizünket a mindennapokban is!

A Greendexen számos cikket találunk arról, hogyan bánhatunk takarékosabban a vízzel. Fontos odafigyelni takarításkor, tisztálkodáskor, ha van kertünk, akkor az öntözésnél. Számba kell vennünk a fogyasztásunkhoz kötődő vízlábnyomot, például a ruháink és az élelmiszereink előállításához kapcsolódó vízmennyiséget.

Számos tippet találunk az ENSZ kapcsolódó oldalán: attól függően, hogy mennyire vagyunk eltökéltek, akár nagyon komoly hatásunk is lehet, úgy a vízfogyasztásunkra, mint az ismerőseinkre és a barátainkra. Ne legyünk restek, változtassuk kolibrivá a körülöttünk élő embereket is! Hiába törpül el saját hatásunk a probléma jelentőségével szemben, a nagy változások mindig egyéni cselekvésekből épülnek fel. Sok kis kolibri el tudja oltani az erdőtüzet!

Fotók: vizvilagnap.hu

search icon