Ma van az Óceánok Világnapja
Ma van az Óceánok Világnapja

Keveset tudunk róluk és nem figyelünk rájuk eléggé, pedig az óceánok kiemelt jelentőséggel bírnak világunkban. Földünk felszínének több mint 70 százalékát borítják, becslések szerint pedig nagyjából 1 millió fajnak adnak otthont.

Miközben az amazóniai esőerdőre a világ tüdejeként tekintünk, csak kevesen tudják, hogy az óceánok termelik meg az általunk belélegzett oxigén felét, miközben az üvegházhatású gázok okozta felmelegedés 90%-át elnyelik.

Miközben az általunk a kibocsátott szén-dioxid negyedét elnyelik, élelmiszert és megélhetést biztosítanak több mint egymilliárd ember számára. Mindezek ellenére sajnos nem figyelünk eléggé az óceánokra, szennyezzük és sokszor barbár halászati technikákkal terheljük vizeiket és élővilágukat.

Ahogy a WWF oldalán írják, bár Magyarországnak nincs tengerpartja, mi is tehetünk a tengerek élővilágának megóvásáért. Elsősorban a vásárlásaink során kell odafigyelnünk arra, hogy mellőzzük az olyan kozmetikumokat, gyógyhatású készítményeket, amelyek tartalmazhatják veszélyeztetett fajok (pl. csikóhal) egyes részeit. Igyekezzünk olyan tengeri halat vásárolni, amelyről tudjuk, hogy fenntartható módon halászták. Nyaraláskor ügyeljünk arra, hogy ne vásároljunk olyan szuvenírt (pl. korallt, cápafogat), amelyről nem tudjuk biztosan, hogy beszerzésével nem károsították-e az óceán élővilágát.

Az MTI grafikája a világ óceánjait mutatja be. Mint írják, az Atlanti-, Csendes-, és Indiai-óceán, valamint a Jeges-tenger mellett a National Geographic Society a tavalyi világnapon hivatalosan is óceánnak nyilvánította az Antarktisz körüli víztömeget, a Déli-óceánt. Az Óceánok Világnapját egyébként 1992 óta tartják meg.

search icon