Madárodúkat kapnak óvodák a Zöld Dunakanyar Program részeként
Madárodúkat kapnak óvodák a Zöld Dunakanyar Program részeként

A program keretében 31 település 52 óvodája kapja meg azt a 150 odút, melyet a projekt ötletgazdái készítettek önkéntesen az Ipoly Erdő Zrt. által felajánlott fenyődeszkákból, a Magyar Madártani Egyesület szakmai tanácsai alapján.

Az odúk csütörtöki váci átadásán Nagy István agrárminiszter hangsúlyozta, hogy a természet- és környezetvédelem területén nem lehet elég korán elkezdeni a szemléletformálást. Az óvodások az odúknak köszönhetően megtapasztalhatják, milyen sokat tehetünk természeti környezetünk gazdagságáért

A négyféle odú több madárfajnak, például a kék cinegének vagy az örvös légykapónak nyújt biztonságos fészkelőhelyet.

A miniszter felhívta a figyelmet arra, hogy a madárodúk kihelyezése élményszerű tanulást jelent az óvodásoknak. Kiss László, az Ipoly Erdő Zrt. vezérigazgatója azt emelte ki, hogy a kezdeményezés amellett, hogy környezettudatosságra nevel, arra is példát ad, hogy mindenkinek módja és lehetősége van tenni a természetért, akár egy madárodúval is.

Nagy István agrárminiszter odút helyez el egy fán a madárodúk átadásán – Fotó: MTI/Mohai Balázs

A projekt ötletgazdája Szabó Csaba természetvédelmi mérnök hallgató, aki elmondta, hogy az odúk elkészítése az első fontos eleme a Zöld Dunakanyar Programnak. Az ősszel várható folytatásban rovarhoteleket terveznek kihelyezni és a természetvédelemmel kapcsolatos videósorozatot is indítanak.

A megnyitón a térség országgyűlési képviselője, Rétvári Bence elmondta, már több mint ezer ökoiskola működik Magyarországon, emellett a Csodaszarvas iskolai közösségi programban és az Erzsébet-táborokban is szerepelnek a természet- és környezetvédelemről szóló tematikák, események. Az államtitkár arra is kitért, hogy az országban minden újszülött után tíz fát ültetnek.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

(MTI)

search icon