Madársokadalom a Csikóspusztai-tavon
Madársokadalom a Csikóspusztai-tavon

A szeptember végi esőzéseknek köszönhetően sekély vízborítás alakult ki a Körös-Maros Nemzeti Parkhoz tartozó Csikóspusztai-tavon, amit hamar el is leptek a partimadarak.

Királyhegyes község külterületén található egy kis területű, ám kifejezetten szép, természeti látványosságokban gazdag, jellegzetes szikes tó, a Csikóspusztai-tó, amely természetvédelmi területté van nyilvánítva. Mint minden alföldi szikes tóra, erre is jellemző, hogy tavasszal a medre megtelik vízzel.

Ilyenkor számos madárfajnak biztosít megfelelő pihenő- és táplálkozóhelyet, majd nyár végére minden évben teljesen kiszárad, s ekkor a szikes tavakra jellemző vak, fehér szik látható a mederben.

Bíbicek, fotó: Balla Tihamér
Forrás: kmnp.hu

Idén sem történt másképp, augusztusra teljesen eltűnt a víz a tóból, és a fehér, szikes medret pedig szinte teljesen benőtte egy jellegzetes sziki növény, a hegyes bajuszpázsit. Szeptember végén azonban rövid idő alatt nagyobb mennyiségű csapadék érkezett a területre, így a bajuszpázsitos mederben sekély vízborítás alakult ki. Ezt a tocsogós élőhelyet hamar felfedezték a vonulásban lévő partimadarak, és hirtelen nagy számban meg is jelentek a tavon.

A legnagyobb tömeget a bíbicek képezik, melyekből több mint 1400 példányt számoltak a Nemzeti Park munkatársai. Mellettük kisebb mennyiségben pajzsoscankók, havasi partfutók és nagy godák is tartózkodnak a tavon, nagy pólingokból pedig 5-10 példányt figyeltek meg.

A madarak jellemzően éjszakázásra használják a tavat. Napnyugtakor, illetve hajnalban jól megfigyelhető a nagy madártömeg. A reggeli órákban még a tavon tartózkodnak, majd napközben kijárnak a Királyhegyesi-puszta gyepjeire. Déltájban visszatérnek inni, este pedig újra bejönnek a vízre és elfoglalják éjszakázóhelyüket.

Remélhetőleg hamarosan érkezik még csapadék és megmarad a sekély vízborítás a Csikóspusztai-tavon, hiszen úgy még hosszú ideig ideális pihenőhelyet biztosíthat a madaraknak.

(forrás: kmnp.hu)
Kiemelt kép: Canva

search icon