Daruvonulás – daruszámlálás a Hortobágyon
Daruvonulás – daruszámlálás a Hortobágyon

A darvak létszámát a vonulási időszakban hetente mérik a Hortobágyi Nemzeti Park Természetvédelmi Őrszolgálatának szervezésében.

A szinkronszámláláskor a darvak éjszakázóhelyeként szolgáló sekély vízállásoknál, halastavaknál felsorakozó megfigyelők a látóhatárt egymás között felosztják, így a különböző behúzási útvonalakon érkező csapatok létszámát jó közelítéssel tudják megbecsülni.

A 2023. évi daruszinkron eredményeket heti bontásban az alábbi ábra mutatja:

Az elmúlt 10 év adatait az ideiekkel az alábbi oszlopdiagram szemlélteti heti bontásban:

A Hortobágy pusztái, halastavai és egyéb vizes élőhelyei európai vonulásának legnépesebb szárazföldi pihenőhelyeként ismertek. A Magyarországon átvonuló darvak 95 százaléka a Hortobágyon vonul át és hónapokat töltenek el itt. A rekord értékek oka lehet a sikeres fészkelési szezon, vagy egyszerűen a vonulás előző évéhez viszonyított időbeli fáziseltolódása, de a vonulási útvonalak közötti populációs átrendeződés is.

A vonulási időszak szeptemberben, az északi költőterületek időjárásának hidegebbre fordulásával indul be, és az újabb lehűlések egyre nagyobb állományokat hoznak mozgásba. Bár nem is igazán a hideg, hanem a táplálékbázis beszűkülése lehet a végső kiváltó ok. A vonulási útvonalak kialakulását sok tényező befolyásolhatja. Az idősebb madaraktól való szociális tanulás, illetve a potenciális vonulási útvonal pihenőhelyein rendelkezésre álló táplálék és sekélyvizes élőhely mennyisége döntő.

(Hortobágyi Nemzeti Park)

search icon