Magyar designtermékek készülnek óceáni műanyaghulladékból
Magyar designtermékek készülnek óceáni műanyaghulladékból

A Moseanic nevű magyar startup jelenleg ugyanezen a néven lámpát gyárt az újrahasznosított műanyagból, de a jövőben terveznek előrukkolni környezetkímélő falióra sorozattal, ékszer-kollekcióval, és desszerttállal is.

A cég alapítója, Göb Ágnes elmondása szerint napi 450 kg műanyagszemetet gyűjtenek a horvát és görög partokon számukra, amiből meg tudják valósítani a Milánói Design Héten is bemutatkozott Moseanic lámpa gyártását.

A megvalósításhoz egyébként az Európai Bizottság által támogatott Worth Partnership Project pályázat segítette hozzá a startupot. Az onnan kapott 60 ezer euró támogatás segítette a fejlesztést és a gyártást. Utóbbit egyébként a Moseanic számára egy szlovén partner végzi.

A lámpák készítéséhez az összegyűjtött műanyagszemetet géppel felőrlik, összekeverik természetes anyagokkal, majd felcsiszolják. Ezzel a módszerrel minden darab egyedi lesz, a módszer változatos textúrákat eredményez.

A hulladék gyűjtésében egyébként helyi közösségek és környezetvédelmi civil szervezetek segítik a céget, akik a horvát Koronati Nemzeti Park területéről illetve Kréta partjairól gyűjtik be a műanyagot, amiből a 800 euróba kerülő lámpa készül.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

(vg)

search icon