Smartkas: A magyar találmány, amelyért a leggazdagabbak is lelkesednek
Smartkas: A magyar találmány, amelyért a leggazdagabbak is lelkesednek

Egy alig harminc éves magyar fiatal, egy szinte épphogy megalakult startupcég, és a közmondásos magyar leleményesség – röviden így foglalható össze a portrécikk, amely az Index-en jelent meg a Smartkas nevű cégről, és az ötletgazdáról, Mészáros Dávidról.

A Smartkas ötlet lényege: még zöldebb gazdálkodás

A Smartkas projektben Mészáros Dávid s csapata zöld, megújuló okos üvegházakat, beltéri farmokat tervez és hoz létre, vagyis egy megoldásban egyesíti a kettőt.

A fejlesztés négy technológiai komponensből áll össze:

  • az egyik az üveg, amely energiát generál az éjjeli ciklusra, miközben a természetes napfényt átengedi, emellett véd a fényszennyezéstől, ezért tulajdonképpen bárhol létre lehet hozni;
  • a másik a vízrendszer, amely 90-95 százalékos vízspórolást segít elő, és nem is használ semmilyen meg nem újuló vízforrást;
  • a harmadik a technológia, amely éppen annyi szén-dioxidot ad a növényeknek, amennyit még fel tudnak venni, viszont a szén-dioxid egyáltalán nem kerül a levegőbe, tehát teljesen karbonsemleges;
  • a negyedik pedig a szoftver, amely az egészet vezérli.

Ezeknek köszönhetően pedig egész évben, a nap 24 órájában, bármilyen klímában több mint 50-féle zöldséget, gyümölcsöt lehet termeszteni, méghozzá kemikáliák nélkül.

A Smartkas így kevés emberrel, a világon bárhol képes fenntartható, zöld mezőgazdasági termelést meghonosítani.

Smartkas
Fotó: Smartkas, Facebook

Szolgáltatásuk egyik sarokpontja, hogy a kistermelők érdekei ne sérüljenek miattuk. Ezért a Smartkas olyan árukra összpontosít, amelyeket nem az adott területen termelnek. Mindig olyasmit termelnek, ami az adott területen nem létezik, vagy nincs elég abból az adott termékből. Alternatívaként a szezonon kívüli időszakban termelnek, amikor a kistermelők nem termelnek semmit.

Így építették ki terméküket

Fogtuk a világ leghatékonyabb és legnagyobb hozamú élelmiszertermelő egységét – a holland precíziós mezőgazdasági üvegházakat – és elkezdtük kombinálni különböző más technológiákkal. Korábbi erőfeszítéseinknek köszönhetően értékes kapcsolatokat építettünk ki számos technológiai iparág vezetőivel, például az energia, a heavy tech, az adat, az IoT, az intelligens technológia, a blokklánc területeken és így tovább. Úgy döntöttünk, hogy ezeket a technológiákat egyesítjük, más iparágak (gyárak, építőipar, hadipar stb.) technológiáit visszafejtjük és felújítjuk, és így született meg egy rendkívül fejlett élelmiszer-előállító egység ötlete.
Éjjel-nappal azon dolgozunk, hogy bütyköljünk, javítsuk a termelést, csökkentsük a költségeket, javítsuk az energiaátvitelt és teljesen kiküszöböljük a hulladékot, hogy egy teljesen fenntartható, zöld mezőgazdasági megoldást mutathassunk be a világnak a Smartkas által.

A Smartkas alapító-ügyvezetője: Dr. Mészáros Dávid

A szombathelyi születésű, jogász végzettségű szakember korán elkezdett érdeklődni az IT, azon belül is a mestersége intelligencia irányt. Az MGROUP és a Smartkas ügyvezetőjeként Dávidot a Forbes beválogatta az európai 30 Under 30 . azaz a kiemelkedő 30év alatti tehetségek listájára gyártóipar kategóriában.

Mészáros Dávid - Smartkas
Mészáros Dávid
forrás: smatkas.com

Igaz, a Smartkas csak 2020 májusában indult el, már így is óriási a kereslet iránta, a legnagyobb országok (Egyesült Államok, Kína, Oroszország) mellett kisebbekkel (Feröer, Málta) is kapcsolatban vannak. Sőt a vállalat tervei között szerepel, hogy üvegházakat és okosfarmokat építenek öt európai nagyvárosban: Amszterdamban, Londonban, Monacóban, Münchenben és Toulouse-ban.

A technológia lehetőséget nyújt arra, hogy az embereken és a környezeten is segítsenek, ezért a cégvezető szándéka, hogy a világbankkal közösen Afrikában és Brazíliában is létrehozzanak ilyen zöld élelem -és víztermelő egységeket.

Brazíliában az az apropója, hogy egy hektár Smartkas száz hektár kiirtott esőerdőt tud kiváltani, ez a projekt már folyamatban van. Afrikában az a célunk, hogy ellássuk élelemmel és vízzel az embereket, elsősorban a szubszaharától délre. A világbank imádja az ötletet, mivel hosszú távú megoldás, elvégre a farm folyamatosan megújul, és minden évben élelmet termel, ezzel szemben most sokkal kevésbé gazdaságosan használják az erre szánt keretet, mert bár több ezer tonna ételt vásárolnak, az elfogy, és lehet venni újra

(Forrás: index.hu, Greendex – Kép: SMARTKAS)

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon