Magyar találmány, amelyért a leggazdagabbak is lelkesednek – a Smartkas-sztori
Magyar találmány, amelyért a leggazdagabbak is lelkesednek – a Smartkas-sztori

Egy alig harminc éves magyar fiatal, egy szinte épphogy megalakult startupcég, és a közmondásos magyar leleményesség – röviden így foglalható össze a portrécikk, amely az Index-en jelent meg a Smartkas nevű cégről, és az ötletgazdáról, Mészáros Dávidról.

Az ötlet lényege: még zöldebb gazdálkodás

A Smartkas által Mészáros zöld, megújuló okosüvegházakat, beltéri farmokat tervez és hoz létre, vagyis egy megoldásban egyesíti a kettőt.

A fejlesztés négy technológiai komponensből áll össze:

  • az egyik az üveg, amely energiát generál az éjjeli ciklusra, miközben a természetes napfényt átengedi, emellett véd a fényszennyezéstől, ezért tulajdonképpen bárhol létre lehet hozni;
  • a másik a vízrendszer, amely 90-95 százalékos vízspórolást segít elő, és nem is használ semmilyen meg nem újuló vízforrást;
  • a harmadik a technológia, amely éppen annyi szén-dioxidot ad a növényeknek, amennyit még fel tudnak venni, viszont a szén-dioxid egyáltalán nem kerül a levegőbe, tehát teljesen karbonsemleges;
  • a negyedik pedig a szoftver, amely az egészet vezérli.

Ezeknek köszönhetően pedig egész évben, a nap 24 órájában, bármilyen klímában több mint 50-féle zöldséget, gyümölcsöt lehet termeszteni, méghozzá kemikáliák nélkül.

A Smartkas így kevés emberrel a világon bárhol képes megújuló ételt és vizet készíteni.

Igaz, a cég csak 2020 májusában indult el, már így is óriási a kereslet iránta, a legnagyobb országok (Egyesült Államok, Kína, Oroszország) mellett kisebbekkel (Feröer, Málta) is kapcsolatban vannak. Sőt a vállalat tervei között szerepel, hogy üvegházakat és okosfarmokat építenek öt európai nagyvárosban: Amszterdamban, Londonban, Monacóban, Münchenben és Toulouse-ban.

A technológia lehetőséget nyújt arra, hogy az embereken és a környezeten is segítsenek, ezért a cégvezető szándéka, hogy a világbankkal közösen Afrikában és Brazíliában is létrehozzanak ilyen zöld élelem -és víztermelő egységeket.

(Forrás: index.hu – Kép: SMARTKAS)

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon