Kiderült, hogy a majmoknak is van humorérzékük
Kiderült, hogy a majmoknak is van humorérzékük

Egy friss tanulmányban a játékos kötődés jeleit dokumentálták négy emberszabású fajnál. Az embereknél már nyolchónapos korban kialakul mások vicces ugratása, úgy tűnik, a humor hasonló formája egyes majmokra is jellemző.

A viccelődés az emberi interakció fontos része, amely a társas intelligenciára, a jövőbeli cselekvések előrejelzésének képességére, valamint a mások elvárásainak felismerésére és értékelésére épül. A játékos ugratás első formái az embereknél még azelőtt megjelennek, hogy a csecsemők kimondanák első szavaikat. A csecsemők úgy incselkednek a szüleikkel, hogy játékosan felajánlanak nekik és visszavesznek tőlük tárgyakat, megszegik a társas szabályokat, és megzavarják mások tevékenységét. Egy tanulmány friss eredményei azt sugallják, hogy a humor előfeltételei legalább 13 millió évvel ezelőtt alakultak ki az emberi evolúciós ágban.

A tanulmányt publikáló kutatók orangutánokat, csimpánzokat, bonobókat és gorillákat vizsgáltak. Isabelle Laumer, a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem és a Max Planck Állatviselkedési Intézet munkatársa szerint az emberszabásúak kiváló alanyok a kutatáshoz, mivel közeli rokonaink, társas játékokat folytatnak, nevetnek és viszonylag kifinomult megértést mutatnak mások elvárásaival kapcsolatban.

A kutatócsoport olyan spontán interakciókat elemzett, amelyek játékosnak, enyhén zavarónak vagy provokatívnak tűntek. Ezen interakciók során a kutatók megfigyelték az incselkedő cselekedeteit, testi mozdulatait, mimikáját, és azt, hogy a tréfálkozás célpontjai hogyan reagáltak. Az állatok szándékosságát is értékelték azáltal, hogy a viselkedés egy adott célpontra irányult-e, hogy az tartósan fennállt vagy fokozódott-e, és hogy az incselkedők vártak-e a célpont reakciójára.

A kutatók megállapították, hogy az orangutánok, a csimpánzok, a bonobók és a gorillák mind szándékosan provokatív viselkedést tanúsítottak, amelyet gyakran játékos jellegzetességek kísértek. 18 különböző incselkedő viselkedési formát azonosítottak náluk. Az incselkedő majmok ugratása tárgyak vagy testrészek meglengetésében, bökdösésben, közelről bámulásban vagy szőrhúzásban nyilvánult meg. Bár a tréfálkozás sokféle formában jelentkezett, több szempontból is különbözött a klasszikus játéktól. A majmok játékos ugratása – a gyerekek ugratásához hasonlóan – egyoldalú provokációt, válaszvárást, ismétlést, valamint meglepődést foglal magába.

A kutatók megjegyezték, hogy Jane Goodall és más terepi primatológusok már évekkel ezelőtt írtak a csimpánzoknál előforduló hasonló viselkedésformákról, de ez az új tanulmány az első, amely szisztematikusan vizsgálja a jelenséget. A szakértők abban bíznak, hogy publikációjuk más kutatókat arra ösztönöz majd, hogy egyéb fajoknál is tanulmányozzák ezt a viselkedésformát.

Bolygónk gazdag élővilágának megismerése, óvása és megőrzése kiemelt téma volt a Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expón. A Your Planet elnevezésű kiállításon az érdeklődők megtudhatták, hogy miként tehetnek lépéseket egy fenntarthatóbb élet felé, hogy ilyen módon részt vegyenek a természet védelmében.

Forrás: 24.hu
Kiemelt kép: Canva

search icon