Már a 70-es években pontosan megjósolták az éghajlatváltozást
Már a 70-es években pontosan megjósolták az éghajlatváltozást

Az ExxonMobil tudósai egy új kutatás szerint megdöbbentő szakértelemmel és pontossággal jósolták meg az 1970-es években az éghajlatváltozást. Ennek ellenére sokan továbbra is kétségbe vonják a klímatudományt, és lobbiztak a globális felmelegedés elleni fellépések ellen.

A kutatók több mint 100 jelentést elemeztek az 1977 és 2014 közötti évekből. Ezeket leszűkítették 12-re, amelyek az éghajlatváltozásra vonatkozó előrejelzéseket tartalmaztak, majd összehasonlították őket a történelmi megfigyelésekkel.

Az Exxon tudósainak előrejelzései évtizedenként átlagosan mintegy 0,2 Celsius-fokos felmelegedést jósoltak. Ez megegyezik az éghajlatváltozásra vonatkozó független tudományos és kormányzati modellekkel.

Azt találtuk, hogy 1977 és 2003 között az Exxon tudósai őszintén szólva igen nagy pontossággal modellezték és jósolták meg a globális felmelegedést, hogy aztán a vállalat a következő évtizedekben tagadja ezt a klímatudományt

– írják a tanulmány szerzői.

Ez az első részletes felülvizsgálata a vállalat klímamodellezési adatainak, és ez azt mutatja, hogy előrejelzéseik 63 és 83 százaléka pontos volt a globális felmelegedés előrejelzésében.

Most már perdöntő, megfellebbezhetetlen bizonyíték van arra, hogy az ExxonMobil pontosan megjósolta a globális felmelegedést évekkel azelőtt. Az Exxon szerint ez a kérdés az elmúlt években többször is felmerült, és azok, akik arról beszélnek, hogy ők ezt korábban is tudták, azok tévednek.

Az elmúlt években kiszivárgott belső dokumentumok tömkelege tárta fel, hogy a tudósok pusztító viharokra, árvizekre, valamint élőhelyek és ökoszisztémák eltűnésére figyelmeztettek. Egy 1988-as belső jelentés azt vetíti előre, hogy a légkör CO2-szintje 2030-ra megduplázódhat, a tengerszint öt-hat méterrel emelkedhet, a levegő hőmérsékletének változása pedig drasztikusan megváltoztatja az emberek életét és munkáját.

A fosszilis tüzelőanyagokkal foglalkozó vállalatok nyilvános közleményei az évek során kétségeket ébresztettek az éghajlati tudományokkal kapcsolatban. Az Exxon maga is hirdetéseket jelentetett meg jelentős kiadványokban, amelyek azt sugallták, hogy az éghajlati tudományt kevéssé tartják fontosnak.

(Forrás: euronews.com/green)

search icon