Már az alacsony szintű légszennyezés is károsítja az egészséget
Már az alacsony szintű légszennyezés is károsítja az egészséget

Egy új tanulmány szerint már az egészen kis mennyiségű légszennyezés – amely egyes országokban még a levegőminőségi minimumkövetelmények alatt van – is növelheti a halálozás kockázatát.

A kutatók Kanadában – a világ egyik legtisztább országában – több mint 7 millió ember népszámlálási adatait vetették össze a légszennyezettségi adatokkal 1981 és 2016 között.

Azt találták, hogy Kanada viszonylag tiszta levegője ellenére évente mintegy 7848 állampolgár halt meg a szennyezés következtében.

A tanulmány szerint még az ország legtisztább részein élő kanadaiak egészségi állapotára is károsan hatott a levegőszennyezés.

Michael Brauer professzor, a tanulmány vezetője elmondta: „Ezek az eredmények arra utalnak, hogy a légszennyezés folyamatos csökkentése és a szigorúbb szabályozási előírások jelentős egészségügyi előnyökkel járhatnak.”

Tekintettel arra, hogy nincs biztonságos légszennyezettségi határérték, át kell gondolnunk a megközelítésünket, és évről évre a folyamatos csökkentésre kell összpontosítanunk, ahelyett, hogy csak 5-10 évente felülvizsgálandó, rögzített koncentrációs határértékeket állapítanánk meg.”

A szakértők szerint az eredmények azt jelentik, hogy a kormányoknak nem szabadna korlátozniuk a szennyezés csökkentésére vonatkozó célok kitűzésével kapcsolatos törekvéseiket.

Forrás (theguardian)

search icon