Már harcolni kell az invazív kaktuszok ellen az Alföldön

Már harcolni kell az invazív kaktuszok ellen az Alföldön
Már harcolni kell az invazív kaktuszok ellen az Alföldön

Új jelenség, hogy Magyarországon több helyütt gyorsan terjednek a különböző invazív kaktuszfajok. A témában az InfoRádió kérdezett egy szakértőt.

Alapvetően két faj igazán gyakori: a heverő medvetalpkaktusz és a coloradói medvetalpkaktusz. Ezenkívül más Cylindropuntia nemzetiséghez tartozó kaktuszfajokat is találtak, és nemcsak az Alföldön, hanem az ország több pontjában is – mondta az InfoRádióban Csecserits Anikó, az ELKH Ökológiai Kutatóközpont tudományos munkatársa.

Annak ellenére, hogy nagyon sok az invazív faj, a kutató szerint meg kell próbálni küzdeni velük. Egyes fajok már annyira elterjedtek Magyarországon, hogy inkább az állományt kell kordában tartani, hogy ne terjedjen további helyekre.

A kaktuszok nyílt homokpusztagyepekben, sziklagyepekben, dolomitsziklagyepekben terjednek, a Vértesben is találtak fokozottan védett területen. Tehát a nyílt sziklás vagy homokos élőhelyeken tudják kiszorítani az ott őshonos fajokat. A másik probléma, hogy legelő gyomokká válnak, tehát az állatokat is zavarják, és gondot okozhatnak a gazdálkodásban. – mondta el a szakértő.

(Forrás: infostart.hu Kép: pexels.com)

search icon