Már nagyon várják a tavaszt a pettyes szarvasok
Már nagyon várják a tavaszt a pettyes szarvasok

Az Indiában őshonos, axis szarvasnak is nevezett párosujjú patások több magyar állatkertben is megtalálhatók. A napokban a Veszprémi Állatkert töltött fel képet a tavaszt váró szarvascsapatról, február végén pedig a Szegedi Vadaspark adott hírt új pettyes jövevényekről.

A pettyes szarvasok (Axis axis) eredetileg az indiai szubkontinensen – beleértve a Himalája déli lejtőit és Srí Lankát – őshonosak. Az alapvetően erdőkben élő szarvasfaj egyedeinek a pöttyök a rejtőzködésben segítenek.

A hímek gyönyörű agancsot viselnek. Az agancsról a Veszprémi Állatkert bejegyzése megjegyzi, hogy a szarvval ellentétben ezt a fejdíszt a szarvasfélék hímjei minden évben levetik, majd újra növesztik. A tülkösszarvúak ezzel szemben sosem vetik le, egész életükben növesztik díszüket.

Szegeden idén három pettyes szarvas borjú született. Az MTI-n megjelent közlemény szerint az állatok február végén még meglehetősen félénkek voltak, de ahogy írták, a nyugodtan, kevés zajt csapva szemlélődő látogatók egész közelről is megfigyelhették a csapatot.

search icon