Másodszor rendezik meg a gyógy- és fűszernövények expóját
Másodszor rendezik meg a gyógy- és fűszernövények expóját

2023. május 3-5. között ismét megrendezik a gyógy- és fűszernövényekre fókuszáló nemzetközi tanácskozást és kiállítást a Macfrut kiállítás keretein belül, a Rimini Expo Centerben.  

Ebben a témakörben csoportosított kiállítóhelyek, workshopok és üzleti találkozók várják a világ minden részéről érkező szakembereket. A rendezvényt az olasz gyógynövénytermesztők szervezete (FIPPO), az olasz szaklap és a Cannamela nagykereskedés szervezi. 

A világon több mint 35 ezer ismert és hivatalosan nyilvántartott gyógynövény létezik. Ezeket a hatóanyagukért, aromás és funkcionális összetevőikért használjuk. 

– mondta az esemény kapcsán Andrea Primavera, a FIPPO elnöke.

Manapság a gyógy-, aroma- és fűszernövényeket az emberek az egészséggel, jólléttel és helyes táplálkozással kötik össze. Ezeknek a termékeknek az ellátási láncát is a „zöld kémia”, az átláthatóság, a fenntarthatóság, és a körkörös gazdálkodás jellemzi. 

A világ népességének harmada jut hozzá a szükséges gyógynövényekhez és orvosságokhoz, ezért különböző becslések szerint, régiótól függetlenül, a következő öt évben 38-53%-kal bővül a herbák piaca. Napjainkban a világban tapasztalható szociális és politikai válságok, a drága energia és a klímaváltozás megnöveli az igényt a kis környezeti hatású termékek iránt, amilyenek a herbák is, akár gyógyászati vagy jólléti célra, akár további feldolgozásra használják azokat – mutattak rá a közleményben.  

Az idei témák között szerepel a fenntartható termesztés, a biodiverzitás védelme, valamint a hagyományos tudást őrzők jogainak a védelme is.

(Magyar Mezőgazdaság)  

search icon