Mától érvényes a tűzgyújtási tilalom!
Mától érvényes a tűzgyújtási tilalom!

Szombaton életbe lépett az országos tűzgyújtási tilalom, mellyel párhuzamosan fokozott körültekintésre hívta fel a figyelmet a Nébih, ugyanis Magyarországon az erdőtüzek 99%-át emberi mulasztás okozza.

Továbbra komoly forróság tapasztalható országszerte a következő napokban pedig az ország döntő részén nem várható eső. Mivel az időjárás már jó ideje csapadékmentes az erdők avarrétege kiszáradt, ez pedig gyorsan terjedő felszíni tüzekhez vezethet, melyekből percek alatt képződhetnek koronatüzek.

A tilalom idején tilos tüzet gyújtani a külterületi erdőkben és fásításokban, valamint a kétszáz méteres körzetükben, még a kijelölt, kiépített tűzrakóhelyeken is.

A tűzgyújtási tilalom aktuális helyzetéről az Katasztrófavédelem oldalán és az erdotuz.hu-n lehet részletesen tájékozódni.

A veszély nem csak nálunk fenyegető, az elmúlt hetekben egyre-másra érkeztek a hírek az Egyesült Államokban nyugati és Oroszország északi részein tomboló tüzekről. A szokatlanul száraz és forró nyár Európában is megteszi a hatását, Finnországban például fél évszázada nem látott mértékű erdőtűz pusztít. Ennél is rosszabb a helyzet a Földközi-tenger keleti partvidékén, Törökországban például számos településről kellett evakuálni a lakókat a nagy kiterjedésű tüzek elől. (MTI)

search icon