Mától láthatók az Állatkert 10 hetes perzsa leopárdkölykei
Mától láthatók az Állatkert 10 hetes perzsa leopárdkölykei

A Fővárosi Állat- és Növénykert nagymacskákkal, ezen belül az Afrikában és Ázsiában is élő leopárdokkal régóta foglalkozik. Ezek legnagyobb termetű alfaja a perzsa leopárd, amely a Kaukázustól Pakisztánig őshonos.

Ahogy az Állatkert közösségi médiás felületén írja, már több mint száz éve foglalkoznak leopárdokkal (más néven párducokkal), de már annak is majdnem két évtizede, hogy 2003-ban kifejezetten a veszélyeztetett perzsa leopárdok tartásába, szaporításába fogtak bele.

A perzsa leopárdkölyköket bemutató sajtóeseményen Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettese elmondta, hogy az állatkert megújítása nem áll meg, a leopárdok számára is otthont adó kifutó felújítása folyamatosan zajlik, a Fővárosi Önkormányzat mintegy 45 millió forintot adott a helyszín megújulásához. A beruházás a tervek szerint 2022 márciusára készül el, a felújítás eredményeként a terület a mozgássérültek számára is körbejárható lesz – tette hozzá.

Az állatkert részt vesz abban a programban, amely törekszik megmenteni a veszélyeztetett fajokat, így a perzsa leopárdokat is. A fajmentő programban számítani lehet arra a jövőben, hogy egy másik állatkert idővel jelentkezni fog, hogy az állatokat máshol szaporítsák a megfelelő génállomány megőrzése érdekében.

–mondta Szabó Roland, a Fővárosi Állat- és Növénykert operatív igazgatója

Az érdeklődők egészen jövő csütörtökig voksolhatnak a két leopárdkölykök nevére az budapesti állatkert honlapján. A nőstény állat esetében a perzsa Arya (jelentése: tiszteletre méltó), az Azara (jelentése: tűz, skarlátvörös), valamint az Azra (jelentése: szűz, ifjú hölgy) nevek közül lehet választani, míg a hím kölyök esetében az arab és perzsa eredetű Amir (jelentése: uralkodó, vezér halhatatlan), Azad (jelentése: független, kötetlen), valamint Aziz (jelentése: erőteljes) a választék. (MTI) Fotó: facebook.com/allatkert

search icon