Megemeli klímavédelmi vállalásait a német kormány
Megemeli klímavédelmi vállalásait a német kormány

A következő nemzedékek szabadságjogainak biztosításáért megemeli az éghajlatváltozás megfékezésére tett vállalásait a német szövetségi kormány, a hosszútávú célok mellett pedig „szakaszcélt” is meghatároz.

Múlt héten számoltunk be a német alkotmánybíróság döntéséről, mely szerint az érvényben lévő klímatörvény részben alkotmányellenes. Ennek magyarázata, hogy a törvény 2030 utánra ütemezi a kibocsátás-csökkentés jelentős részét, ezzel potenciálisan megsértve az következő nemzedékeknek az alaptörvényben garantált szabadságjogait. A döntésnek megfelelően a törvényt legkésőbb 2022 végéig módosítani kellett volna.

A kormány azonban nem halasztotta sokáig a kérdés megoldását. A koalíciós pártok szerdán ismertetett megállapodása szerint 2030-ra nem 55, hanem 65%-al kell csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását 1990-hez képest.

Emellett a hosszabb távú célokat is módosították. Az új legfőbb célkitűzés, hogy Németország 2050 helyett már 2045-re elérje az úgynevezett klímasemlegességet, vagyis azt, hogy nettó nulla legyen a szén-dioxidban számolt üvegházgáz-kibocsátása.

Továbbá meghatároztak egy „szakaszcélt” is, mely szerint 2040-re 88%-os kibocsátás-csökkentést irányoznak elő.

A klímavédelmi törvény keretet ad, a célokat határozza meg, és módosításával le lehet zárni a vitákat arról, hogy mennyivel kell csökkenteni a klímaváltozást erősítő gázok kibocsátását, és kell-e egyáltalán. Ezentúl már a keret kitöltéséről, a célokhoz elvezető legjobb megoldásokról szólhat a politikai vita.

–mondta Svenja Schulze környezetvédelmi miniszter.

A tervek szerint a kormány már a következő ülésén elfogadja és a törvényhozás elé terjeszti a javaslatot. Ezzel korábbi ígéretükhöz híven még az őszi szövetségi parlamenti választások előtt megvalósulhat az alkotmánybíróság által előírt törvénymódosítás.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

(MTI)

search icon