Meglepő, de a jövő egyik legnagyobb üzlete lehet a szén-dioxid

Meglepő, de a jövő egyik legnagyobb üzlete lehet a szén-dioxid
Meglepő, de a jövő egyik legnagyobb üzlete lehet a szén-dioxid

Elsőre talán sokkolónak, de legalábbis meghökkentőnek tűnhet, ha manapság valaki a szén-dioxidban rejlő üzleti lehetőségekről beszél. A károsanyag-kibocsátás ugyanis meghatározza a közbeszédet, amit indokol a klímaváltozás, azonban

nem érdemes elmenni a tény mellett, hogy a szén-dioxid környezetkímélő módokon is felhasználható.

A szén-dioxidot manapság a Föld egyik legnagyobb ellenségeként tartják számon, a gáz a klímaváltozás és a károsanyag-kibocsátás egyik legfontosabb eleme, amelytől a legtöbben legszívesebben egy mozdulattal megszabadulnának. Éppen ezért elsőre nehéz lehet elfogadni, hogy a szén-dioxid hatalmas lehetőségeket is teremt, és ezek nem is mennek szembe a klímacélokkal – írja az Oilprice.com elemzése.

Amellett, hogy a szén-dioxid esszenciális, vagyis nélkülözhetetlen eleme a földi életnek, üzleti célból is számos módon felhasználható, amely nem egyenlő a károsanyag-kibocsátással.

Olyannyira, hogy egy elemzés szerint ezek a lehetőségek 2040-ig 550 milliárd dolláros piacot jelenthetnek.

A területek közül a legnagyobb növekedési potenciállal az építőanyagok piaca bír. Ez az iparág a szén-dioxid felhasználásnak akár a 86 százalékát is adhatná a kutatás szerint, mivel relatíve könnyű lenne a gáz közvetlen beépítése az olyan építőanyagok gyártásába, mint a cement vagy a beton.

Ugyancsak komoly növekedési lehetőség áll az üzemanyagok, adalékanyagok, valamint a vegyszergyártás előtt, hiszen ígéretes próbálkozások zajlanak a szén-dioxid folyékony üzemanyaggá alakítására. Ezen a területen a másik nagy felhasználási lehetőséget a szintetikus üzemanyagok jelentik. Ennek a piacnak a komolyabb felívelése még előttünk áll, de a Porsche például nemrég jelentette be, hogy 24 millió dollárt fektet be az úgynevezett e-üzemanyagokba – vagyis a belsőégésű motorokban általában használt szénhidrogének lecserélésébe.

A szén-dioxid felhasználásához azonban még meg kell oldani egy problémát: a gáz befogását. Erre alapvetően három alkalom kínálkozik: égetés előtt, égetés után vagy közvetlenül a légkörből. Utóbbi volna a legizgalmasabb és legvonzóbb ötlet, mivel ezzel az éghajlati problémákat is enyhíteni lehetne. A jelenlegi technológiák mellett azonban ez csak nagyon drágán lenne megoldható, és a begyűjtött szén-dioxid tárolásának kérdése is komoly fejtörést okoz egyelőre.

Nem véletlen, hogy a számos vállalatáról ismert technológiai vállalkozó Elon Musk nemrég bejelentette, 100 millió dollárt ad bárkinek, aki képes megoldani a fenti nehézségeket.

(Forrás: origo.hu – Kép: pexels.com)

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon