Megmenekült a gumiabroncsba szorult szarvas
Megmenekült a gumiabroncsba szorult szarvas

Több mint két éve kóborolt egy hím szarvas a nyakán egy gumiabronccsal Coloradóban, míg meg nem szabadították tőle. A vadvédelmi szakemberek szerint az ilyen jellegű probléma elég gyakorinak mondható, korábban őzeket és medvéket is láttak eldobott szemétbe gabalyodva.

Többek között hintaalkatrészekbe, függőágyakba, ruhaszárító kötelekbe, ünnepi díszkivilágítás égősoraiba, szennyeskosarakba, focikapu- vagy kosárlabdahálókba szorult állatokkal is találkoztak már a szakemberek, akik most megszabadították kalodájától a négy és fél éves, 270 kilogrammos hím szarvast.

Az állatot Denvertől délkeletre, Pine Junction közelében találták meg még a múlt héten, ahol nyomban el is kábították. A szarvast korábban már három alkalommal próbálták elkapni, de csak most negyedszerre sikerült.

A gumiabroncs eltávolításához a szakembereknek le kellett vágniuk a szarvas agancsát, hogy le tudják emelni a nyakáról, mivel a fémből készült részek miatt nem tudták kettévágni.

Jobban szerettük volna, ha le tudtuk volna vágni a gumiabroncsot és meghagyhattuk volna a szarvas agancsát. A helyzet azonban sürgető volt, egyszerűen muszáj volt valahogy leszednünk a tárgyat.

–mondta Scott Murdoch vadőr

Murdoch és vadőrtársa becslése szerint a szarvast mintegy 16 kilogramm súlytól szabadították meg a gumiabroncs, a benne összegyűlt szemét és az agancs eltávolításával. (Guardian/MTI)

search icon