Megzavarja a part menti ökoszisztémát a klímaváltozás
Megzavarja a part menti ökoszisztémát a klímaváltozás

Az Oregoni Állami Egyetem új kutatása szerint az Oregoni partvidék környezetét fokozatosan destabilizálják az éghajlatváltozás okozta hatások.

Az eredmények azért fontosak, mert az emberi jólét szempontjából kritikus jelentőségű annak felmérése és megértése, hogy a növények, állatok és más életformák hogyan reagálnak a bolygó felmelegedésére” – mondta Bruce Menge vezető szerző.

A Proceedings of the National Academy of Sciences című folyóiratban ma közzétett tanulmány szerint az oregoni sziklás árapályzóna ökológiai közösségei legalább egy évtizede egyre kevésbé stabilak, bár összetételük – azaz az őket alkotó organizmusok – alapvetően nem változtak.

A destabilizálódás a csökkenő ellenálló képesség miatt következik be. Az eredmények arra hívják fel a figyelmet, hogy a világ más ökológiai közösségeinél is fennáll a veszély, hogy amelyek a stabilitás látszatát keltik, valójában nem is azok, ha közelebbről megvizsgáljuk, hogyan reagálnak a bennük részt vevő fajok a megváltozott körülményekre.

Forrás (enn.com)

search icon