Mérföldkő: elfogadta új zöld stratégiáját az MNB
Mérföldkő: elfogadta új zöld stratégiáját az MNB

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa tegnap megtárgyalta és elfogadta új zöld eszköztár-stratégiáját. Ennek keretében a környezeti fenntarthatósági célok elérését szem előtt tartva két új programot is indít.

Az MNB hosszú ideje foglalkozik fenntarthatósági kérdésekkel, ezek egy részéről pedig már mi is beszámoltunk. Ebbe a sorba illeszkedik a most elfogadott stratégia is, melynek értelmében az MNB folyamatosan vizsgálja, hogy a monetáris politikai eszköztár egyes elemei hogyan segíthetik az árstabilitás elérése mellett a környezeti fenntarthatósági célok elérését.

Ennek nyomán többek között vizsgálja a fenntartható módon megvalósuló gazdasági transzformáció lehetőségeit, próbálja növelni a pénzügyi rendszer klímatudatosságát, vagy épp azon dolgozik, hogy a fogyasztók és társadalom szemléletformáláshoz hozzájáruljon.

Ezeket a célokat szolgálja a stratégia keretében bevetetett két új program is. Mivel a bankok jelenleg a zöld szempontokat nem veszik figyelembe a lakáshitelek árazásakor, valamint dedikált zöld hiteltermék sem érhető el, ezért olyan ösztönző bevezetésére volt szükség, ami biztosítja ezen hiányok kezelését a hitelezésben.

Ennek megfelelően a stratégia első lépéseiként döntés született a Zöld Jelzáloglevél-vásárlási Program és az NHP Zöld Otthon Program elindításáról is. Ezek célja, hogy az energiahatékonyság és a környezeti fenntarthatóság szempontjai mentén újítsák meg a lakóingatlan-állományt.

Mint írják a Zöld Jelzáloglevél-vásárlási Program stratégiai célja, hogy célzott vásárlásokon keresztül hozzájáruljon a hazai zöld jelzáloglevél-piac megteremtéséhez, ezen keresztül pedig a zöld jelzáloghitelek terjedéséhez. Mindez közvetetten támogatja az energetikai szempontból korszerű ingatlanok építését, ezáltal egy egészségesebb szerkezetű hazai ingatlanállomány kialakítását, illetve hozzájárulhat a környezettudatos fogyasztói magatartás fejlesztéséhez. Az új programmal párhuzamosan a piac stabilitásának támogatása érdekében a Monetáris Tanács döntést hozott a zöld minősítéssel nem rendelkező jelzáloglevelekre vonatkozó Jelzáloglevél-megújítási program újraindításáról is.

Az októberben induló Zöld Otthon Program, mely a Növekedési Hitelprogram részeként fog megvalósulni, 200 milliárd forintos keretösszeggel rendelkezik majd. A program keretében, melyet a hitelintézeteken keresztül lehet majd igénybe venni, magas energiahatékonyságú új lakások, családi házak építésére, illetve vásárlására nyújtható hitel, legfeljebb 70 millió forint összegben és maximum 25 éves futamidővel.

A programok pontos részleteit az MNB a következő hetekben egyezteti a piaci szereplőkkel.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon