Mi biztatunk, TeSzedd! Idén is önkéntesen tehetünk a tiszta Magyarországért
Mi biztatunk, TeSzedd! Idén is önkéntesen tehetünk a tiszta Magyarországért

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) idén is megszervezi a „TeSzedd! Önkéntesen a tiszta Magyarországért” akciót, ami hazánk legnagyobb önkéntes hulladékszedési akciója.

Az akció 2020-ban a pandémia miatt sajnálatos módon elmaradt – emlékeztetnek a szervezők, de 2019-ben közel negyedmillió ember vett részt az országos akcióban, 3240 helyszínen, és közel 2400 tonna illegálisan lerakott hulladékot gyűjtöttek össze Magyarország egyes közterületeiről.

Közel 1100 oktatási intézmény tanulói és munkatársai vettek részt a szemétszedésben, és a legtöbb önkéntest megmozgató akciók is az oktatási intézmények közül kerültek ki. Ezen kívül 800 civilszervezet, 600 államigazgatási szerv és 600 magánkezdeményezés keretében gyűjtötték az önkéntesek a hulladékot. Idén kilencedik alkalommal, 2021. október 18-24. között, szerte az országban „nagytakaríthatnak” majd a TeSzedd! önkéntesei. 

A regisztrációs időszak szeptember 2021. szeptember 20-án 8:00 órától október 10-én 18:00 óráig tart a szervezők honlapján, ahol e-mail címmel vagy a Facebook profillal is jelentkezhetnek. 

Az akció nagyszerű lehetőséget biztosít a résztvevők számára az illegális hulladékkal szennyezett területeknek a megtisztítására, ugyanis az összegyűjtött hulladékok szállítási költségeit, valamint a hulladék összegyűjtéséhez szükséges eszközök (kesztyű, zsák, kötöző) biztosítását is az ITM vállalja. A TeSzedd! akcióban való részvétel lehetőséget ad az iskolák számára a környezetvédelmi irányú közösségi szolgálat megszervezésére, ezzel együtt a középiskolás diákoknak a kötelező közösségi szolgálatuk részbeni teljesítésére. Emellett közösségi élményt is ad: a családok bevonásával nemcsak a családon belüli, hanem az iskola és a családok közötti kapcsolatok építésére is jó lehetőség.

Mi az a TeSzedd!?

A TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció ma hazánk legnagyobb önkéntes mozgalma. Idén immár kilencedik alkalommal valósul meg. A szemétgyűjtési akció keretében szerte az országban „nagytakarítanak” a TeSzedd! önkéntesei. Azért szervezzük meg ezt a mozgalmat minden évben, hogy közösen megtisztítsuk szűkebb-tágabb környezetünket.  Ha tetszik a kezdeményezés, gyere és regisztrálj!  Ezt az e-mail címeddel vagy a Facebook profiloddal tudod megtenni. Ha előbbit választod, akkor keresd visszaigazoló levelünket postafiókodban. Ha a regisztráción túl vagy, akkor már léphetsz is be a TeSzedd Infopontba az e-mail címeddel és a jelszavaddal vagy Facebook profilod segítségével.

Regisztráltam és beléptem! Hogyan tovább?

Döntsd el, hogy önkéntesként (egyedül vagy csoportosan) vagy koordinátorként csatlakozol az akcióhoz, de ne feledd, jelentkezésedet 2021. szeptember 20. 8:00 órától október 10. 18:00 óráig várjuk. Önkéntesként nincs más dolgod, mint csatlakozni egy már meglévő találkozási ponthoz és részt venni az akcióban. Ha koordinátornak jelentkezel, azzal vállalod, hogy ott helyben Te magad kézben tartod a szemétgyűjtést. Ez azt jelenti, hogy átveszed, a helyszínre viszed és kiosztod a szemétgyűjtéshez szükséges eszközöket, aláíratod a jelenléti ívet, koordinálod az eseményeket, majd az akció után jelzed, hogy hol hagytátok a megtöltött zsákokat. Ha van kedved, küldhetsz nekünk egy rövid beszámolót és képeket is az akcióról.

Mikor mehetek?

2021. október 18-án, 19-én, 20-án, 21-én, 22-én, 23-án vagy 24-én. Sőt, akár mindennap jöhetsz, csak lehetőleg egy nap egy helyre jelentkezz be vagy hozz létre találkozási pontot.

… és hova?

Ha önkéntesnek jelentkezel, akkor a „Hol szedjem?” menüpont térképes keresőjében válaszd ki a megfelelő napot, majd keresd meg a számodra legmegfelelőbb helyszínt. Ezt követően irány a TeSzedd Infopont, regisztrálj vagy jelentkezz be! Ha helyi koordinátor leszel, Te hozol létre találkozási pontot, ott, ahol Te szeretnéd. Ehhez lépj be a TeSzedd! Infopontba és a {Koordinátornak jelentkezem} menüpontban töltsd ki az adatlapot. Ha minden stimmel, és a rendszer jóváhagyja, a találkozási pontod felkerül a térképre. (Ez egy kis időt vesz igénybe, ne ess kétségbe, ha csak másnap jelenik meg a térképen!)

Mettől meddig tart a „nagytakarítás”?

Ha önkéntesnek jelentkezel, akkor a koordinátor által megadott időpontra érkezz a találkozási pontra. Ha koordinátornak jelentkezel, akkor Te adod meg a kezdési időpontot a találkozási pontod létrehozásakor. Fontos, hogy ne késs el, azért hogy együtt tudjon elindulni a csapat szemetet szedni! Az akció minden helyszínen addig tart, amíg el nem fogy a szemét, vagy az időjárás és az önkéntesek lelkesedése lehetővé teszi.

És az esőnap?

Ha reggel úgy tűnik, hogy az időjárás áthúzza a számításotokat és csöpörög az eső, először is ne ess kétségbe! Akár koordinátor, akár önkéntes vagy, lehetőség szerint menj el a találkozási pontra! Egyrészt azért, mert egyáltalán nem biztos, hogy a szemétszedés helyszínén is esik. Másrészt pedig, ha mégis csöpörög az eső, a találkozási ponton majd együtt eldöntitek, hogy bevállaljátok az adott napot a szemétszedésre, vagy kijelöltök közösen egy esőnapot. Ha rosszabb a helyzet, és leszakadt az ég, akkor ne indulj el otthonról! Keressétek egymást a helyi koordinátorral telefonon vagy e-mail-ben, és úgy egyeztessetek az esetleges esőnapról! Esőnapot kizárólag a TeSzedd! hét napja alatt tudtok tartani.

Merre szedhetek szemetet?

A szemétszedés pontos helyét a koordinátor határozza meg: az lehet magánterület és közterület is. (Csak arra figyelj, hogy engedély nélkül ne lépj be magánterületre és ne akadályozd a forgalmat!) Ha valami nem világos a számodra, akkor kérdezd a koordinátort! Ha pedig koordinátor vagy, ügyelj arra, hogy a szemétszedő csapatodban biztosan mindenki ismerje és tartsa is be a szabályokat!

Mit „teszeddhetek”?

Csak olyan szemetet, ami nem veszélyezteti a testi épséged és az egészséged. A TeSzedd! keretében nem szabad összeszedni építési-bontási törmeléket, gyógyszereket, autó akkumulátort, motorolajat, elektromos és elektronikai berendezéseket, vagy például nagyméretű autóalkatrészeket. Nem gyűjtünk zöldhulladékot sem! Össze lehet viszont szedni bármit, ami kézzel, kesztyűben biztonságosan szedhető és zsákban gyűjthető, abban elszállítható, például nem szakad szét a súlyától a műanyag zsák. A TeSzedd! keretében nem gyűjtünk szelektíven, mert ezek a hulladékok általában szennyezettek, ezért nem hasznosíthatóak.  

Hogyan zajlik az akció?

Szemétszedés előtt a koordinátor tart egy rövid tájékoztatót a biztonsági előírásokról, arról, mire kell figyelni, hogy senkinek ne essen baja az akció közben, majd aláírjátok a jelenléti ívet. Ezután szétosztja a koordinátor a szedéshez szükséges eszközöket: kesztyűt, zsákot és kötözőanyagot. Fontos, hogy a megtöltött zsákokat egy közös, jól látható helyen hagyjátok. Ezzel megkönnyítitek a koordinátor és a szemét elszállítóinak dolgát. Az összegyűjtött szemét elszállításáról és ártalmatlanításáról mi gondoskodunk.

Mit vigyek magammal?

Olyan dolgokat, amelyekre szükséged lehet napközben, így például enni- és innivaló, allergia elleni gyógyszer, vagy más gyógyszerek. Célszerű még magaddal vinni kézfertőtlenítőt, azért, hogy amennyire csak tudod, óvd magad a fertőzésektől! Kényelmes, sportos, laza, zárt ruhában gyere, olyanban, amilyenben jól érzed magad és nem ázol el!

Kivel szedhetek?

Bárkivel, akivel jól érzed magad! Ha önkéntes szeretnél lenni, jelentkezhetsz egy találkozási pontra egyedül, de csatlakoztathatsz egy egész csoportot is, hozhatod a családod, a barátaidat, a munkatársaidat, vagy akár egy egész iskolai csoportot! Egy ilyen akció még a munkahelyi közösségekre is jó hatással van, olyan, mint egy csapatépítő tréning…

(forrás: Szelektálok.hu)

search icon