Miért ellentmondásos és álszent a karbonkredit rendszer?
Miért ellentmondásos és álszent a karbonkredit rendszer?

Miközben a felmelegedés egyre nagyobb méreteket ölt, sok nagyvállalat, az eredetileg a kibocsátás csökkentésére létrehozott karbonkredit rendszeren nyerészkedik, és okoz még nagyobb problémákat.

A világon közel 24 millió ember napi megélhetési forrása az illegális újrahasznosító ipar, és bár nem gondolnánk róluk, munkájukkal mégis kiemelkedő láncszemei a környezetvédelemnek.

Az ő megélhetésük kerül veszélybe, amikor a karbonkredit rendszerben érdekelt vállalatok, a rendszer hiányosságait kihasználva, például szemétégetőket emelnek a fejlődő országokban, melyek tovább növelik a kibocsátást, miközben a szemétszedő helyiek alól elégetik a munkahelyet.

Mivel ezek az üzemek RDF-et termelnek, karbonkrediteket kapnak a beruházók, melynek árfolyama folyamatosan emelkedik, így sokszoros haszonnal térül meg az üzlet.

Míg a fejlett országokban a karbonkredit rendszer valóban a kibocsátáscsökkentést, és a zöld innovációt segíti elő, addig a fejlődő országokban, részben a helyi politikai rendszerek korruptsága miatt, sok esetben a nemes céloknak épp az ellenkezője valósul meg.

Az eredeti cikket Belayane Najoua, a Közgazdász Online szerzője írta.

search icon