Várhatóan növekszik majd a karbonkreditek iránti kereslet
Várhatóan növekszik majd a karbonkreditek iránti kereslet

A klímaváltozás elleni globális küzdelemben számos vállalkozás vásárol krediteket a jelenlegi szén-dioxid-kibocsátásuk ellensúlyozására, az üvegházhatású gázok fenntartható csökkentésének érdekében. Bill Winters, a Standard Chartered Group vezérigazgatója szerint azonban ez a gyakorlat önmagában nem segít megoldani a klímaváltozás okozta kihívásokat.

A karbonkreditet olyan projektek hozzák létre, amelyek hozzájárulnak az üvegházhatású gázok csökkentéséhez, eltávolításához vagy elkerüléséhez. Ezek olyan tanúsítványok, amelyek az üvegházhatású gázok levegőből távol tartott vagy eltávolított mennyiségét mutatják. A vállalatok ezeket a krediteket az önkéntes szén-dioxid-piacon vásárolják és adják el, hogy így ellensúlyozzák kibocsátásaikat.

Winters szerint az önkéntes szén-dioxid-piac két okból is kritikus szerepet tölt be:

  • Segíthet több milliárd dollárnyi pénzeszköz átcsoportosításában azoktól a vállalatoktól, amelyek kötelezettséget vállalnak a kibocsátások csökkentésére, és olyan emberek kezébe juttathatja azokat, akik ténylegesen csökkenthetik az üvegházhatású gázok mennyiségét a környezetben.
  • Másodszor, ha jól csinálják, egy ilyen piac nagyfokú bizalmat és integritást biztosító árat biztosíthat a szén-dioxidnak a karbonkreditek kereskedelmének árán túl. Ez lehetővé tenné a vállalati és közszféra vezetői számára, hogy jobb döntéseket hozzanak.

Ugyanakkor az önkéntes szén-dioxid-piacot aláássák az egyenlőtlen előírások, az átláthatóság hiánya és egyes szén-dioxid-kibocsátási egységek gyenge integritása. Ennek megoldása érdekében Winters vezeti azt a magánszektor által létrehozott globális munkacsoportot, amelynek célja, hogy olyan alapvető szén-dioxid-kibocsátási alapelveket és irányítási folyamatot dolgozzon ki, amelyek segítenék az önkéntes szén-dioxid-piac kiterjesztését.

A McKinsey & Company szerint a jó minőségű szén-dioxid-kibocsátási hitelek ritkák, mivel az elszámolási és ellenőrzési módszerek általában eltérőek, és az előnyök ritkán jól meghatározottak. Ezt a problémát kell a magánszektornak megoldania, mivel a karbonkreditek iránti kereslet várhatóan növekedni fog: a teljes piac értéke meghaladhatja az 50 milliárd dollárt.

(cnbc)

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon