Szegény ember tehene – Miért jó a kecsketej?

Szegény ember tehene – Miért jó a kecsketej?
Szegény ember tehene – Miért jó a kecsketej?

Amikor szóba kerül a tejfogyasztás, szinte kivétel nélkül a tehéntejre és a belőle készült termékekre gondolunk. A tehenek mellett azonban létezik egy méltatlanul háttérbe szorult tejelő kiskérődző. Tejének összetétele a tehénénél sokkal egészségesebb, könnyebben emészthető, laktózérzékenyek nagy része is fogyaszthatja. Ez az állat pedig nem más, mint a kecske. 

A görög mitológia szerint Zeuszt is kecsketejjel nevelték. Hippokratész és Paracelsus pedig fontos szerepet tulajdonított eme ital gyógyító hatásának. Ráadásul a kecske tartása sokkal egyszerűbb és fenntarthatóbb, mint a szarvasmarháé.

Miért egészségesebb a kecsketej, mint a tehéntej?

A régi szlogen pedig – miszerint „a tej élet, erő, egészség” – egyre kevésbé népszerű. Több kutatás szerint a tehéntej fogyasztásának több hátránya lehet, mint előnye. A tehéntej okozta káros hatások nagy valószínűséggel a modern kori nagyüzemi állattartásnak és az ipari tej összetételének köszönhetőek.

Konyári Adrienn dietetikus véleménye szerint a kecsketej zsírsavtartalma ugyan magasabb, mint a tehéntejé, ám ezek a zsírok sokkal könnyebben emészthetőek, nem terhelik meg a szervezetet, és még az anyagcserét is fokozzák. A kecsketej összetételében hasonlít az anyatejhez. Sokszor itatják olyan kismamákkal is, akiknek kevés a tejük, mivel beindítja a tejtermelést, miközben a baba számára nem allergizáló hatású. Sőt igazából a kecsketej hipoallergén, mert kisebb mennyiségben tartalmazza az allergén alfa-kazeint, mint a tehéntej.

Vitaminok és ásványi anyagok

Magas az A-vitamin-tartalma, ezáltal támogatja a szervezet védekezőrendszerét, csökkenti a fertőzésekre való hajlamot, valamint a vesekőképződés és az ivarmirigyek működési zavarának az esélyét. Hatékony csontritkulás esetén is, mivel magas a kalcium- és a D-vitamin-tartalma. Ez az összetétel azért előnyös, mert a D-vitamin biztosítja a kalcium megfelelő felszívódását a szervezetben. Az eddig felsoroltakon kívül sok cink, szelén és foszfor van benne, illetve a B1-, a B2-, a B5-vitamin- és a niacintartalma is magas.

Jótékony hatással van az emésztésre, ugyanis a benne lévő oligoszacharidok kiváló prebiotikumok. Az emésztést elősegítő baktériumok a vastagbélben hatékonyan küzdenek meg az ott előforduló kórokozó baktériumokkal.

A kecsketej rendszeres – heti háromszori – fogyasztása segíti a vashiányos vérszegénységben szenvedők gyógyulását, mivel fokozza a vas felszívódását, ezáltal a hemoglobin előállítását. Egyes kutatások és számos tapasztalat alapján még allergia ellen is véd. Már a 17. században is fogyasztottak kecsketejet és tejtermékeket felső légúti megbetegedések esetén.

Az említett vitaminoknak és ásványi anyagoknak köszönhetően a kecsketej rendszeres fogyasztása segít enyhíteni az idegrendszeri és a migrénes panaszokat is, külsőleg pedig nyugtatóan hat az ekcémás bőrbetegségekre.

kecske fejés

Mire kell még figyelni?

A hőkezelés – a különböző tejtermékek készítésekor – természetesen csökkenti a nyersanyag vitamintartalmát. A kecsketejből készült ételek azonban általában nincsenek magas és/vagy hosszú hőhatásnak kitéve, így a kecskesajt, a kecsketúró, a kecskejoghurt és más termékek a jótékony vitaminok és ásványi anyagok jelentős részét tartalmazzák.

A kecsketej fogyókúrába is bátran beilleszthető, mert a benne lévő zsírsav kedvező összetételének köszönhetően könnyebben emészthető. A lágy kecskesajtok pedig kevesebb zsírt tartalmaznak, mint a keményebbek.

A kecsketej fogyasztásakor arra érdemes odafigyelni, hogy a tej ellenőrzött állománytól, megbízható helyről származzon. Fontos tudni, hogy a hőkezelés nélküli tej kullancs által terjesztett encephalithis, tuberkolózis vagy coli megbetegedést is okozhat.

kecsketej
A kecsketej nem csak belsőleg egészséges, hanem külsőleg, a szépségápolásban pozitív hatásai vannak.

Tényleg kecskeíze van a kecsketejnek?

Galló János, a Gallpesi Kecsketenyészet tulajdonosa 37 éve foglalkozik kecskékkel, állománya jelenleg 28 anyából, 10 gödölyéből és egy bakból áll. Fajtájukat tekintve alpesi kecskék, illetve alpesi és Murciano–Granadina keverékek. Az állomány a laktációs időszak csúcsán, egyszeri fejéssel, naponta 50–60 liter tejet ad összesen.

A tapasztalt kecsketenyésztő szerint a tejnek abban az esetben lehet kellemetlen mellékíze, ha a takarmány rossz minőségű, illetve az állatok olyan növényeket – például különböző paréjokat, faleveleket – legelnek, melyek kellemetlen aromát okoznak. Ő maga emiatt nem is legeltet, hanem szálastakarmány gyanánt lucernát és szénát, abraknak pedig kukoricát és árpát ad az állatainak. A szakember azt is elmondta, hogy habár a kecske valóban képes bármit megenni, a tévhittel ellentétben nem teljesen igénytelen állat. Oda kell figyelni az egészségére, mert ha megbetegszik, nagyon hamar le tud épülni.

A kezdő kecsketartóknak emiatt azt tanácsolja, hogy inkább szárított vagy fonnyasztott takarmányt etessenek állataikkal, mert ha esetleg ezekkel túleszik magukat, az nem okoz akkora bajt, mintha ezt bizonyos zöld növényekkel (például friss lucernával) tennék. Hozzátette még, hogy a kecsketulajdonosoknak azzal is számolniuk kell, hogy az állat mindenhová felmászik, és mindent letarol, amit elér. Ezért olyan helyeken – például gyümölcsösben –, ahol kárt tud tenni a növényzetben, nem szabad kecskét tartani.

Ha pedig valaki attól tart, hogy idő hiányában nem fogja tudni naponta kétszer megfejni a kecskéit, a jó hír számára az, hogy – bár ebben az esetben a tejhozamnak csak körülbelül 60 százaléka várható – elég naponta egyszer megejteni a műveletet.  

Tejben, vajban fürdeni: kecsketej a szépségápolásban

A híres egyiptomi uralkodónő, Kleopátra, Néró felesége, Poppea és Sissi osztrák császárné minden bizonnyal tudhattak valamit, mert mindhárman előszeretettel kényeztették bőrüket kecsketejjel.

A boltok polcain széles választékban találunk kecsketejes szappant, tusfürdőt, sampont, arc- és kézkrémet, testápolót. A bátrabbak pedig akár otthon is nekiállhatnak házi szappan készítésének, számos recept és praktika elérhető az interneten.

A kecsketejes kozmetikumoknak rendkívül sok pozitív hatásuk van. Táplálják, hidratálják, nyugtatják és regenerálják a bőrt, megelőzik a kiszáradását, beállítják a bőr optimális PH-ját. Számos vitamint, nyomelemet és ásványi anyagot tartalmaznak. Kiválóan gyógyítják a száraz, ekcémás vagy pikkelysömörös bőrt is. Esszenciális, öregedésgátló koenzim-Q10 molekulát tartalmaznak, amely segít a káros szabadgyökök megkötésében, és lassítja az öregedési folyamatokat. A krémek gyorsan felszívódnak, nem hagynak hátra ragacsos filmréteget, ráadásul az illatuk is rendkívül kellemes. 

search icon