Az öregedés lassítható
Az öregedés lassítható

A Virginiai Egyetem (UVA) tudósai ígéretes megközelítést találtak az öregedés késleltetésére azáltal, hogy a szervezetet méregtelenítik azáltal, hogy kivonják a glicerint és a gliceraldehidet, a zsír káros melléktermékeit, amelyek idővel természetes módon felhalmozódnak.

A felfedezés váratlanul ért minket. Egy nagyon jól alátámasztott hipotézist követtünk, miszerint a hosszú élet titka az autofágia nevű sejtmegújító folyamat aktiválása, de végül az egészség és az élettartam meghosszabbításának egy eddig fel nem ismert mechanizmusára bukkantunk

 – mondta O’Rourke, az UVA Biológiai Tanszékének és az UVA School of Medicine Sejtbiológiai Tanszékének munkatársa.

A hosszú élet mechanizmusának bekapcsolásához a kulcs két olyan enzim aktiválása, amelyeket az etanol (általában az alkoholtartalmú italok) lebontásában betöltött szerepük miatt már nagyon alaposan tanulmányoztak. Ez a meglévő tudás nagyban megkönnyíti az olyan gyógyszerek keresését, amelyek kifejezetten ezt az öregedésgátló folyamatot tudják aktiválni. A tudóscsoport ezt a mechanizmust AMAR-nak nevezte el, a szanszkrit „halhatatlanság” szóról.

A tudósok azt gyanítják, hogy a glicerin és a gliceraldehid szintje természetes módon növekszik az idő múlásával, mivel ezek a zsírok toxikus melléktermékei, amelyekből az életkor előrehaladtával egyre többet raktározunk el. Az AMAR tehát módot adhat arra, hogy megelőzzük a zsírból származó méreglarakódást, meghosszabbítsuk az egészségben eltöltött éveink számát, és talán még néhány felesleges kilót is leadhatunk.

(Forrás: scitechdaily)

search icon