Rontotta az őszi vetés termését a múltheti jelentős csapadék
Rontotta az őszi vetés termését a múltheti jelentős csapadék

Az elmúlt egy héten hullott jelentős csapadék már egyáltalán nem hiányzott az érésben lévő őszi vetésű szántóföldi növényeknek, a termés minőségét és mennyiségét egyaránt rontotta, ugyanakkor a kukorica és a napraforgó növekedése tovább gyorsult.

Az idén korán érkezett Medárd-időszak során az elmúlt harminc napban a Dunántúlon és az északi országrészben sokfelé, de helyenként az Alföldön is 100 milliméter fölött alakult a lehullott csapadék mennyisége, néhol 150 milliméternél is több esett, ami jelentősen meghaladja az ilyenkor szokásos mennyiséget. Ugyanakkor az Alföld déli és keleti részén vannak helyek, ahol kevesebb csapadék hullott a sokéves átlagnál, mindössze 40-60 milliméter, de az aszály a Dél-Alföldön megszűnt. A felszínközeli talajréteg sokfelé teljesen felázott az elmúlt napokban és gondokat okoz a belvíz.

Az őszi vetések két-három héttel előrébb járnak a fejlődésben a szokásosnál, az árpa teljesen beérett, így ahol a talaj lehetővé teszi, már elkezdődött az aratása, és a repce- valamint a búzaállományok is az érés fázisában vannak.

Az elmúlt időszak sok csapadéka nem tett jót a termésnek, a kalászosok táblái a felhőszakadások által érintett területeken megdőltek, és a gyakran nedves állományokon kiemelt figyelmet kell fordítani a gombás megbetegedések elleni védelemre is. A napraforgó- és kukoricaállományok azonban kedvező körülmények közt fejlődhetnek: a talaj elegendő nedvességet tartalmaz, és többnyire meleg is van.

A HungaroMet előrejelzése szerint a következő néhány napban csökken a csapadékhajlam, sok lesz a napsütés és melegszik az idő. A hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25-30 fok lehet, jövő keddtől pedig kánikula várható 30 fok fölötti, a hét közepén már 35 fok körüli maximum értékekkel, ezzel felgyorsul a repce és a búza érése.

Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expón számos előadást és kerekasztal-beszélgetést tartottak a hazánkat is érintő szélsőséges és változékony időjárással kapcsolatban.

Forrás: MTI
Kiemelt kép: Canva

search icon