Mik azok az “egészséges utcák”, és mi a szerepük egy nagyvárosban?
Mik azok az “egészséges utcák”, és mi a szerepük egy nagyvárosban?

Idén lett tíz éves a közterületi hibabejelentő oldalként indult civil szervezet, a Járókelő. Az úgynevezett Egészséges utcák koncepcióját ők hozták be Magyarországra.

“A kezdetek óta az utóbbi években főleg az Egészséges utcák koncepciójának az elméleti és gyakorlati meghonosításával gazdagodott a tevékenységünk, illetve egyre több civil szervezettel működünk együtt. Az egész országot nem fedi le a bejelentő felület, a fővároson kívül 22 vidéki településen vagyunk jelen. A 2019-ben elindult Egészséges utcák projektünk azonban kifejezetten Budapest fókuszú.” – mondja el a magyarnarancs.hu-nak adott interjúban Veres Luca, a Jarokelo.hu egyik munkatársa.

A kérdésre, hogy mit jelent az egészséges utcák fogalma, így felelt: ezek olyan 2014 óta alkalmazott mutatók, amelyek meghatározzák, mennyire számít egészségesnek egy adott közterület. A cél, hogy az adott város közterület-, illetve közlekedésfejlesztését egy általánosabb célrendszer alá rendelve javuljon az adott helyen élők életminősége.

Az Egészséges utcák tíz különböző indikátor alapján méri, milyen egy utca.

Budapestre vonatkozóan most készül az Egészséges utcák második bővített kiadása, az új eredmények tükrében. Cél, hogy minél többen megismerjék és alkalmazzák a gyakorlatban, és az ajánlások hivatalos szinten is megjelenjenek. Hogy elvárás legyen ez az egészséges városra vonatkozó kritériumrendszer, amikor legközelebb valamilyen köztérfelújításba kezdenek. – tudjuk meg Veres Lucától.

(Forrás: magyarnarancs.hu Kép: budapesti utcarészlet – pexels.com)

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon