A Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expó olyan vállalkozásokat mutat be, amelyek felismerték a fenntarthatóságban rejlő kiemelkedő üzleti potenciált, és megoldásaikkal a fenntarthatóság valamely szegmensében kiemelkedőt alkotnak. Villáminterjúnkban a MikroKert projekt vezetőjével, Koszecz Sándorral beszélgettünk.
Mit érdemes tudni a KOLLABOR Természettudományos Élményközpontról?
Tevékenységünket 10–18 éves fiatalok élménypedagógiai módszerekkel történő tanításával kezdtük, ami elsősorban a természettudományokra épül. Az évek múlásával – ezt az alapot megtartva – egyre inkább innovációs műhellyé formálódtunk. Ennek a kis közösségnek az egyik értékteremtő projektje a MikroKert, amely a beltéri növénytermesztést foglalja magába. Legfontosabb célunk, hogy az emberek újra felfedezhessék, hogy egészséges és prémium minőségű élelmiszert könnyen, gyorsan és olcsón is elő lehet állítani.
Hogyan történik a növényi élelmiszerek termesztése?
Fejlesztésünkben – a high-tech helyett – a low-tech gyártásra, vagyis az éppen elégséges technológiára törekszünk. Ebben az a kihívás, hogy miként tudjuk úgy egyszerűsíteni a termesztési folyamatot, hogy ez bármely háztartásban megvalósítható legyen.
Mi erre a megoldás?
A hidropóniás, azaz a vízkultúrás beltéri növénytermesztés. Ennek a módszernek alacsony a környezetterhelése. Nincs szükség napfényre, csak speciális lámpákra. Nem kell a kinti környezettől, időjárástól tartani, és bent folyamatosan monitorozhatunk mindent. Az is fontos, hogy a benti térben állandó hőmérséklet és időjárás van. Csak arra kell figyelni, hogy legyen víz, benne tápanyag, valamint elegendő fény. Időt is spórolhatunk, hiszen nem kell annyit rászánni, mint a talajművelésre. Ráadásul nincs gyomlálás és kapálás sem. És ami a legfontosabb: akkor szüretelhetjük a növényeinket, amikor a legszebbek. Így mindig friss, roppanós zöldség kerülhet a tányérunkra, amely kóstoláskor olyan ízű, aromájú és textúrájú, ami valóban kuriózumnak számít.
A Planet Expóra milyen mikrozöldekkel érkeztek?
Metélőpetrezselymet, bazsalikomot, salátát, chili paprikát és borsót is hoztunk az expóra, érdemes megkóstolni valamennyit.
A szerkesztő megjegyzése: Kipróbáltuk, megkóstoltuk, és nem csalódtunk!
Még nem késő ellátogatni a Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expóra és Élményprogramra, amely 2023. szeptember 27. és október 1. között a Hungexpón várja az érdeklődőket.
További részletek: planetbudapest.hu