Mindenkinek a maga szemete: Életbe lépett az EU műanyaghulladék export tilalma
Mindenkinek a maga szemete: Életbe lépett az EU műanyaghulladék export tilalma

Ahogy arról már beszámoltunk, nem vándorol többé a szegény országokba Európa szemete. Január 1-jén új uniós szabályok léptek hatályba, amelyek megtiltják a válogatás nélküli műanyag hulladék külföldre szállítását. Bár ez a lépés növeli az Európára nehezedő újrahasznosítási nyomást, az aktivisták szerint a tilalom valószínűleg növeli a hulladéklerakókat és a hulladékégetést az Unió területén. Kína viszont a hazai piacon keletkező hulladék feldolgozására fókuszálhat.

A december 22-én bejelentett új EU szabályozás tiltják a műanyaghulladék Európán kívülre szállítását, kivéve az újrafeldolgozásra szánt tiszta műanyaghulladékokat

Tilos lesz a nem válogatott műanyaghulladék OECD-n kívüli országokba történő exportja – mondta Virginijus Sinkevičius, az EU környezetvédelmi biztosa.
Ezek az új szabályok egyértelmű üzenetet küldenek arról, hogy az EU-ban felelősen kezeljük az általunk termelt hulladékot.

– tette hozzá, mondván, hogy az EU-n belüli műanyaghulladék-szállítást szintén szigorúbban ellenőrzik.

Az EU tavaly 1,5 millió tonna műanyaghulladékot exportált, a fő célországok pedig Törökország, Malajzia és Indonézia volt. Az új szabályozás azt nem tiltja, hogy az OECD országaiba exportáljanak az EU-s országok, ehhez azonban külön engedélyekre lesz szükség, így ez sem lesz egyszerű.

Az EU bejelentése harmóniában van Kína azon döntésével, amely január 1-től megtiltja a hulladékok külföldről történő behozatalát. Kína korábban a világ legnagyobb tengerentúli szemét-befogadója volt, de környezeti és egészségügyi aggályokra hivatkozva 2018-tól megkezdte az import fokozatos megszüntetését. Arra számítanak, hogy a tilalom megszünteti Kína újrafeldolgozó iparának függését a hulladékimporttól, és az ország újra a hazai piacon keletkező hulladék nagyobb részének újrafeldolgozására koncentrálhat.

A magasabb újrahasznosítási arány eléréséhez azonban új létesítmények építésére is szükség lesz, mondta a Plastics Recyclers Europe. Ez a folyamat valószínűleg évekig, nem hónapokig fog tartani.

Az új újrafeldolgozási kapacitásoknak növekedniük kell az új mennyiségek befogadásához és az új uniós újrafeldolgozási célok egyenlő teljesítéséhez. Megoldások léteznek, és a műanyaghulladék-export korlátozásával kapcsolatos lehetőségeket nem szabad nem-kihasználni

Az újrahasznosítás minősége a műanyagipar számára is kulcsfontosságú kérdés. A PlasticsEurope támogatja az EU hulladékszállítási rendeletében szereplő előírásokat, amelyek lehetővé teszik a műanyag hulladékok szabadabb mozgatását Európában, ugyanakkor annak érdekében, hogy csak a minőségi hulladék kerüljön áthelyezésre, az egyesült szerint azokat kizárólag ellenőrzött és tanúsított létesítményekbe kellene szállítani.

A másodlagos nyersanyagokkal, például az újrahasznosítható műanyag hulladékokkal megfelelően ellenőrzött csatornákon keresztül lenne szabad csak kereskedni – fogalmazta meg a PlasticsEurope egyik szakszervezeti képviselője.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

Addig is, az EU tilalma azt jelenti, hogy a műanyag hulladék 2021-től már csak Európában található telephelyen halmozódhat fel, mielőtt égetésre vagy hulladéklerakóra küldenék őket.

Az európai uniós tagországokban 25 millió tonna műanyaghulladék keletkezik évente.

(Greendex/NRGreport)

search icon