Minél fiatalabbak vagyunk, annál kevesebb húst eszünk
Minél fiatalabbak vagyunk, annál kevesebb húst eszünk

A fiatalok vezető szerepet játszanak az alternatív fehérjék fogyasztásában, akik főként a fenntarthatóság, az egészség és az állatok jóléte miatt mellőzik a valódi húsokat.

Az alternatív fehérjék iránti kereslet egyenletesen nőtt az elmúlt években, viszont a koronavírus megjelenése óta szabályosan kilőtt az iparág, megduplázódott a növényi alapú húsok vásárlása.

A fogyasztók legnagyobb része a 18-44 közötti korosztályból kerül ki, tehát az Y- és a Z-generáció jelenti az alternatív fehérjék piacának gerincét. Ők elsősorban a marha- és csirkehús valamint a tenger gyümölcseinek állatmentes alternatíváit keresik, és döntéseikben nagy szerepet játszik az ipari állattartás embertelen módja, illetve a húsok ökológiai lábnyoma.

A számokból arra is következtetni lehet, hogy a fiatalabbak nyitottabbak is az ilyen megoldásokra, hiszen a 18-24 éves korosztály 22%-kal nagyobb eséllyel fogyaszt alternatív fehérjét, mint az átlag. A hagyományos élelmiszerhez leginkább a 65 felettiek ragaszkodnak.

Az adatok az amerikai Packaged Facts nevű piackutatócég által készített legfrissebb kutatásból származnak, így azok az Egyesült Államok piacát tekintve mérvadók, de a számok valószínűleg felénk is hasonlóképp alakulnak.

A Bank of America nemrégiben ugyancsak közzétette 14 ezer Z-generációs résztvevővel készített felmérésének eredményeit, amiből az derül ki, hogy a korosztály többsége alkalmaz valamilyen önkéntes húskorlátozást.

Ezek az adatok azért nagyon fontosak, mert a szakemberek megegyeznek abban, hogy az egyik legnagyobb lépés, amit a magánemberek tehetnek a klímaváltozás ellen, az nem más mint a húsfogyasztás csökkentése.

Forrás: greenqueen.com

search icon