Mire figyeljenek a repoharak esetében a vendéglátóhelyek?
Mire figyeljenek a repoharak esetében a vendéglátóhelyek?

Az egyszer használatos műanyagtermékek korlátozásával egyre több helyen találkozhatunk a betétdíjas, visszaváltható „repoharakkal” a vendéglátásban. Használatuk során alapvetően a fogyasztói edényekre vonatkozó szabályokat kell betartani.

Mire érdemes figyelnie a vendéglátóhelyeknek? Az alábbiak elsősorban a vendéglátó egységek szemszögéből fontos, de nem árt, ha a fogyasztó is tud ezekről a szabályokról.

– A használt poharakat, ideértve a „repoharakat” is, olyan módon kell visszagyűjteni, hogy az ne eredményezzen élelmiszerbiztonsági kockázatot, a visszagyűjtött poharak útvonala ne keresztezze a tiszta edények vagy az élelmiszerek útvonalát.

– Mivel az „újrapohár” fogyasztói edénynek minősül, annak fertőtlenítő mosogatásáról gondoskodni kell. Ez történhet például a vendéglátó egység fogyasztóiedény-mosogató helyiségében, de elvégeztethető erre szakosodott vállalkozással is.

– Az „újrapoharakra” fogyóeszközként kell tekinteni, azaz csak addig szabad használni, amíg a felülete ép, megfelelően tisztítható és fertőtleníthető. A rendszeres cserét kiküszöbölni nem lehet, a műanyag nem törik, cserébe gyorsan kopik, az üveg felülete tartósabb, de törékeny.

– Ma már az élelmiszerbiztonsági hatósági ellenőrzéseknek is minden esetben része a fogyasztói edények – ideértve az „újrapoharakat” is – anyagának, állapotának, kezelésének, mosogatásának vizsgálata. Így például az idei nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés során is kiemelten figyelnek rá a szakemberek.”

Forrás: NÉBIH – Facebook oldal

search icon