Mit tegyünk a lehullott diófalevéllel?

Mit tegyünk a lehullott diófalevéllel?
Mit tegyünk a lehullott diófalevéllel?

Sokan meg vannak győződve róla, hogy a diófák leveleivel azon kívül, hogy elégetik, nem lehet kezdeni semmit a bennük található méreganyag miatt. Ez azonban a lehető legrosszabb amit tehetünk, ráadásul sok esetben tilos is. De akkor mi lehet a megoldás? Tényleg tartani kell a dió levelétől?

A diófa levelében a juglon nevű anyag található meg nagyobb mennyiségben, mely egy aromás vegyület. Allelopátiás tulajdonsága gátolja más növények növekedését és csírázását, azonban ez messze nem annyira erős hatás, mint amilyennek a közhiedelem tartja: a diófa alatt is van bőven élet!

Ráadásul az anyag néhány hónap alatt teljesen lebomlik, így a leveleket lényegében a többi falevélhez hasonló módon hasznosíthatjuk a kertünkben. Ahogy Megyeri Szabolcs kertész mondja, „kisebb mennyiséget gond nélkül komposztálhatunk, nagyobb mennyiség esetében, mondjuk koros, nagy termetű fáról lehulló lombnál már érdemes néhány hónapig külön tárolni, ezt követően pedig, a már meglévő komposztunk, barna részeként a megfelelő rétegbe kerülhet”.

Semmiképpen nem érdemes tehát a dió leveleit elégetni, zöldhulladékként, nejlonzsákokban elvitetni pedig hiba lenne, hiszen ezzel értékes tápanyagot hordunk el kertünkből.

Ha viszont már a dióval foglalkozunk, érdemes megemlíteni azt is, hogy az egyre terjedő dióburok-fúrólégy ellen hogyan védekezhetünk. Az Agrárszektor cikke szerint a rovar lárvája a földben telel át, ahova a fertőzött és a földre hullott dióval jut. Épp ezért kiemelten fontos, hogy dióhullás idején megpróbáljuk megakadályozni a talajba jutásukat. Érdemes valamilyen talajtakarást végezni a fák alatt a dióhullás időszakában: mulcsozni vagy épp fóliával takarni, míg a lehullott diókat a lehető leggyorsabban próbáljuk felszedni!

search icon