Most végre kiderül, mitől igazi férfi egy férfi – Könyvajánló

Most végre kiderül, mitől igazi férfi egy férfi – Könyvajánló
Most végre kiderül, mitől igazi férfi egy férfi – Könyvajánló

Max Nieuwdorp Hormonok – Az életünkre ható hírvivők című könyvéből megismerhetjük a közérzetünk, a magatartásunk és a személyiségünk egyes jegyei mögött rejtőző biológiai miérteket. Mindezt ráadásul cseppet sem száraz és szakmai stílusban, hanem könnyed, olvasmányos, bárki számára érthető és emészthető módon tálalva.

Testi és lelki közérzetünk nagy mértékben függ hormonjaink működésétől. Ezek a szemmel nem is látható anyagok olyannyira az irányításuk alatt tartják az életünket, hogy lényegében tőlük függ, depresszióba esünk-e egy nagyobb kudarcélmény után, de azt is nekik köszönhetjük, ha sikerül rálelnünk életünk párjára. Miattuk vagyunk férfiak és nők, szakállasak és sima arcbőrűek, kicsik és nagyok, vadak és szelídek, egyszóval azok, akik. Személyiségünk kulcsa tehát még véletlenül sem a saját kezünkben van, derül ki Max Nieuwdorp Hormonok – Az életünkre ható hírvivők című könyvéből.

A Hormonok egyfajta orvosi naplóként is olvasható

A Hormonok szerzője a címadó téma elismert szakértője, Max Nieuwdorp holland belgyógyász, endokrinológus és az amszterdami Universitair Medische Centra tanszékvezetője. A szerző kutatásait a hormonális működés, az emésztőrendszer és annak lakói, valamint az egész szervezet egészsége közti kölcsönhatások témaköreiben folytatja. Ennek a munkának lett a gyümölcse 2022-ben a Hormonok című könyv, mely idén magyar fordításban is kereskedelmi forgalomba került.

A Hormonok című könyv magyar nyelvű kiadásának borítója
Fotó: Typotex Kiadó

A bevezetőből kiderül, hogy Nieuwdorp főként a késő éjjeli és a kora reggeli órákban tudott haladni a könyve megírásával, mert napjainak tekintélyes részét a kórházban végzendő feladatainak, valamint három gyermekének és feleségének szentelte. Mindez azonban korántsem volt számára hátrányos, hiszen a Hormonok egyes fejezeteihez az inspirációt a különböző hormonális problémákkal küzdő páciensei és az ő családtagjaik szolgáltatták. Emiatt a könyv hangvétele többször naplójellegűvé válik, ez pedig sokat dob a Hormonok élvezhetőségén. Az összes hormonokkal kapcsolatos komolyabb téma előtt Nieuwdorp könnyed, sztorizgatós esetleírással ajándékozza meg olvasóját, aki ezáltal egyszerűbben rá tud hangolódni a tudományos, szakmai stílusban írt szövegrészekre.

A mellékvesék legalább ötféle különböző hormont termelnek.
Fotó: Canva

Meghatározó hormonjaink a bölcsőtől a sírig

Habár Max Nieuwdorp Hormonok című művének lábjegyzetek és szokásos kötetzáró köszönetnyilvánítások nélküli tartalma nincs egészen 300 oldal, mégsem mondhatjuk, hogy a szerző nem végzett alapos, körültekintő és minden fontos kérdésre kiterjedő munkát. Elsősorban azért nem, mert a születésünktől a halálunkig végigveszi életünk összes hormonális szempontból fontosnak mondható állomását, ám mindegyikről csak olyan terjedelemben értekezik, hogy az a laikus olvasók számára könnyedén befogadható legyen.

A fejezetekből kiderül, min múlik, hogy fiúként vagy nőként jövünk a világra, mit jelent a minikamaszkor, hogyan fejlődik ki szexuális érdeklődésünk és identitásunk, hogyan választunk magunknak párt, mi állhat a hátterében annak, ha túl nagyra növünk, miért nem tudunk megszabadulni kóros súlyfeleslegünktől, és milyen szerepet játszik a menopauza abban, hogy a nagymamák nem érzik magukat haszontalannak családjuk körében. Továbbá megtudhatjuk, hogy miért nevezhetjük a jógázást hormonterápiának, és hogy milyen üzleti lehetőségek épültek az idők folyamán a hormonokra.

A túlsúlyért sok esetben hormonjaink okolhatók.
Fotó: Canva

Színes példákkal a szórakoztató tudományért

Aki él-hal a szórakoztató formában íródott tudományos könyvekért és tévéműsorokért, semmiképpen ne mulassza el beszerezni és elolvasni Max Nieuwdorp könyvét. A Hormonok ugyanis minden fejezetben színes és érdekfeszítő példákon keresztül mutatja be, milyen hatással is vannak mindennapi működésünkre a hormonjaink. Nieuwdorp a tárgyalt jelenségeket, tudományos tényeket sportvilágbeli, filmművészeti, irodalmi, zenei és történelmi sztorikkal illusztrálja, melyek hol megmosolyogtatják, hol pedig meghökkentik az olvasót.

Ki gondolta volna például, hogy idősebb George Bush-nak, az Amerikai Egyesült Államok egykori elnökének harci kedve a pajzsmirigy-túlműködés következtében keletkező hormonok hatására lángolt fel? Feltételezhető ugyanis, hogy a lelkiállapotára, ennek következtében a viselkedésére és a döntéseire is kiható hormonok érhették el a néhai elnöknél, hogy háborút indítson Irak ellen annak dacára, hogy tanácsadói minden erejükkel megpróbálták lebeszélni róla. De az is az emberben működő hormonoknak volt köszönhető, hogy a világtörténelem egyik jóval korábbi korszakában egy nő mindenkivel elhitethette maga körül, hogy férfi, hogy aztán egészen a pápai hivatal betöltéséig meneteljen. Legalábbis a legenda szerint így lett VIII. János az első és utolsó női pápa, akit végül csak a terhessége buktatott le a hívei előtt, azoknak nem kis felháborodására.

A Hormonok című könyv kiváló karácsonyi ajándék lehet

A Hormonok megismertet minket a sportban használt doppingszerek kialakulásának rövid történetével is, betekintést enged abba, miként zajlott Hollandiában az első székletbeültetés, melyet ráadásul maga a szerző vitt véghez. Alighanem nem is kell tehát tovább részleteznünk, hogy Max Nieuwdorp könyve igazán könnyed, mégis tartalmas olvasmány, amelynek révén szórakoztató formában szerezhetjük meg a szakszerű és tudományosan hitelesített tudásanyagot testünk és lelkünk legfőbb mozgatórugóiról.

A szemléltetőábrákkal is ellátott könyvet gyakorlatilag bárkinek jó szívvel ajánljuk, akit egy kicsit is érdekel ez a téma. Akár karácsonyi ajándékként, a fa alatt is jól mutathat, hiszen kivitelezése és borítója kifejezetten igényes, ráadásul az is kiderül a műből, melyik hormonunk felelős azért, hogy az ünnepi lakoma egy pontján teltségérzetünk lesz, így nem sokkal lépjük túl a táplálékbevitel egészséges mértékét.

A bemutatott könyv 2023-ban jelent meg a Typotex Kiadónál, Bérczes Tibor fordításában.

Kiemelt kép: Canva

search icon